Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πλεύρης στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας: Κοινή κάρτα εμβολιασμών για όλους τους πολίτες της ΕΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Την ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης όχι μόνο κατά της Covid-19 αλλά και για τις λοιπές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος συμμετείχε την Τετάρτη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ (Informal EPSCO, Health), στην Πράγα.

Το Άτυπο Συμβούλιο, πραγματοποιείται υπό την προεδρία της Υπουργού Υγείας της Τσεχίας Vlastimil Válek, ενώ ο Έλληνας Υπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΗΕRA Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η πλειονότητα των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της εξέτασης της δυνατότητας καθιέρωσης κοινής κάρτας εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που θα καλύπτει το σύνολο των εμβολιασμών.

Κατά την σχετική συζήτηση για τον εμβολιασμό, ως αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη ασθενειών και την βελτίωση της δημόσιας υγείας, τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού σύσσωμα αναγνώρισαν τα οφέλη του εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης κοινής επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμησή της καθώς και της δημιουργίας σχετικής ειδικής ομάδας για την παροχή στοχευμένων συστάσεων.

Call for Action – Όλη η Ευρώπη μία γροθιά κατά του καρκίνου

Αναφορικά με την Ογκολογία και την Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, τονίστηκαν τα εξής:

Τα κράτη μέλη αναγνώρισαν το μέγιστο πρόβλημα που τίθεται από την νόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως επίσης και για τα συστήματα υγείας, τόνισαν ότι η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας στην καταπολέμηση του καρκίνου και εξ αυτού τάχθηκαν υπέρ της αναγκαιότητας αναθεώρησης των συστάσεων της ΕΕ για τον προσυπτωματικό έλεγχο κατά του καρκίνου. Τέλος, καλωσόρισαν το κείμενο «Call for action” που στοχεύει στην εφαρμογή του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της νόσου «Europe Beating Cancer» και στο οποίο περιλαμβάνονται:

α) η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ολοκληρωμένων υποδομών για τον καρκίνο (Comprehensive Cancer Infrastructures (CCIs) (ΟΥΚ) που θα συνδέει αναγνωρισμένα εθνικά ολοκληρωμένα κέντρα καρκίνου και άλλα υφιστάμενα δίκτυα περίθαλψης του καρκίνου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, με στόχο την παροχή βέλτιστης φροντίδας στους ασθενείς

β) η δημιουργία μητρώων για την νόσο και η σύνδεσή τους με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, αποσκοπώντας στην διευκόλυνση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και τέλος

γ) η βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου στην ΕΕ, με αναθεώρηση των σχετικών συστάσεων.

Κάθε 9 δευτερόλεπτα μία νέα διάγνωση καρκίνου στην Ευρώπη

Kατά την ομιλία του ο κος Πλεύρης, ανέφερε πως η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης καθώς κάθε 9 δευτερόλεπτα, μια νέα διάγνωση καρκίνου λαμβάνει χώρα στην ΕΕ και η νόσος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο καρκίνος επιβαρύνει μαζικά τα συστήματα υγείας και τα κοινωνικά συστήματα, ασκεί πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Ωστόσο, επεσήμανε πως το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί εάν εφαρμοστούν οι συστάσεις μείωσης του κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου.

Συνεχάρη την Επίτροπο Υγείας για το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και όλες τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση αυτού του περίπλοκου ζητήματος, καθώς και την Τσεχική Προεδρία για το έργο της προς την υιοθέτηση της Επικαιροποιημένων Συστάσεων της ΕΕ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.

124 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»

Στην συνέχεια ο κ. Πλεύρης, είπε πως η βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου και των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ύψιστης σημασίας, και ότι υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα το μεγαλύτερο ειδικό Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», με τρεις άξονες πρόληψης και προϋπολογισμό 124 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον στρατηγικό στόχο για τη δευτερογενή πρόληψη θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος, για περίοδο τριών ετών, για τον:

α) καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών,

β) καρκίνο του μαστού για γυναίκες 50-69 ετών, που περιλαμβάνει μαστογραφία καθώς και κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρημάτων

γ) καρκίνο του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εφαρμογή του Σχεδίου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου στην περιοχή της Αττικής. Συγκεκριμένα, μετά τη λήψη SMS, οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν και να κλείσουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας «mastografia.gov.gr».

Κλείνοντας, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα συλλογικά στην ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου κ την παροχή της καλύτερης θεραπείας στους πολίτες μας που υποφέρουν. Τέλος, ανέφερε πως το μη δεσμευτικό έγγραφο, «Call to Action», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα