Τα αποτελέσματα εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα κόκκινα δάνεια συζητήθηκαν εκτενώς σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής και ο υπουργος Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία προκειμένου να καλυφθεί το κενό της νομοθεσίας ώστε να νομιμοποιηθούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (services) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς.
Ζητήθηκε αλλά δεν έγινε αποδεκτή
Το θέμα αυτό έχει προκύψει καθώς υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν μπορούν ή όχι οι servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Επί του θέματος υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Με βάση την πρώτη απαγορεύεται οι εταιρείες διαχείρισης να παρίστανται στα δικαστήρια ως εκπρόσωποι funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών με έδρα το εξωτερικό. Οι άλλες δύο, μεταξύ των οποίων και απόφαση που εξεδόθη πριν μόλις μία εβδομάδα, λένε το ακριβώς αντίθετο.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έθιγαν το ζήτημα και τόνιζαν ότι «η κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς» σημείωσε ότι «πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων (σ.σ. πιστωτών) η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι ζητήθηκε από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων τροπολογία που θα διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς από τους λεγόμενους servicers, κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Ωστόσο όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν επιτρέπει την ανάληψη νομοθετικής επίλυσης του προβλήματος όπως ζητούν οι servicers και έτσι το θέμα παραπέμπεται ουσιαστικά σε απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία στο βαθμό που θα ληφθεί δεν θα είναι πριν από το Φεβρουάριο του 2023, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι αυτού τους είδους οι πλειστηριασμοί θα ξεπαγώσουν το φθινόπωρο του 2023 καθώς το πρώτο εξάμηνο θα είναι καθαρά εκλογικό εξάμηνο.
Τράπεζες και fund δεν επιλέγουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά των πιστωτών, των περισσότερων τουλάχιστον, πως δεν κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».
Στο 125,5% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος
Για το θέμα πάντως τόσο της πορείας του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων και φυσικά του εξωδικαστικού συμβιβασμού υπήρχε πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό συνολικού χρέους παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία και το ελληνικό Ιδιωτικό Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 125,5%, όταν ο μέσο ευρωπαϊκός όρος είναι στα 162,5%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά σε 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 από 44% του 2019 κυρίως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής».
Ο κ. Σταϊκούρας, υπογράμμισε πως παρά την εξυγίανση που επιτυγχάνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει υψηλό. Κατά το πρώτο εξάμηνοι του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ. Κάτι που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης.
Σχετικά με την αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.