Περαιτέρω παράταση παίρνει η ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του μεταφορικού ισοδύναμου. Μιλώντας αποκλειστικά στην τηλεόραση Creta ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και τη νομοθετική πρωτοβουλία που συντάσσει το υπουργείο για τον σκοπό αυτό.
Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των προέδρων των τεσσάρων επιμελητηρίων της Κρήτης ο κ.Πλακιωτάκης σημείωσε πως «είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η ένταξη των επιχειρήσεων της Κρήτης στις διατάξεις του μεταφορικού ισοδύναμου. Συζητήσαμε τρόπους για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Η Κρήτη είναι το κέντρο της νησιωτικής μας πολιτικής.
Η ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του μεταφορικού ισοδύναμου ισχύει «στα χαρτιά» από την 1η Ιουλίου του 2019. Με βάση μάλιστα το πόρισμα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά την πιλοτική φάση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, εκτιμάται ότι πάνω από 32.000 επιχειρήσεις από τους 20 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της περιφερειακής οικονομίας δύναται να επωφεληθούν. Στην πράξη, εφτά μήνες μετά, η Κρήτη δεν έχει επωφεληθεί των ευνοϊκών διατάξεων του μεταφορικού ισοδύναμου.
Μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης σημείωσε πως «υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει το θέμα. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με όσα μας δεσμεύτηκε ο κ.Πλακιωτάκης, η Κρήτη θα ενταχθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο. Στόχος μας είναι η νομοθετική ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020», δήλωσε ο κ.Ροκάκης.
Σωτήρης Μεταξάς