Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Για την δυνατότητα βελτίωσης του κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, τη λήψη μέτρων για εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, τον σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την αποφυγή οποιασδήποτε υποκίνησης εχθρικών αισθημάτων μεταξύ των δυο λαών, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης σε συνάντηση, που είχε με τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Agron Gjekmarkaj.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, η οποία όμως πρέπει να βασίζεται στις θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές» ενώ εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, υπογραμμίζοντας «το αναφαίρετο δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επικέντρωση στις προκλήσεις κοινού ενδιαφέροντος στο οικονομικό και το γεωπολιτικό πεδίο, καθώς και στους τομείς της «γαλάζιας» οικονομίας, της διαχείρισης των λιμένων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, του αγροτικού τομέα και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαών.

Μεγαλύτερη εμβάθυνση δε στις διμερείς σχέσεις μπορεί να επέλθει μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της ΕΕ.

Ο Agron Gjekmarkaj εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Α’ αντιπρόεδρο της Βουλής για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στον δρόμο προς την Ευρώπη και την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στην εσωτερική κατάσταση της χώρας του, καθώς και την περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.

Σημείωσε επιπλέον, ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού Αλβανών στην Ελλάδα αποτελεί παράγοντα επιπλέον ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη παρουσία μειονότητας Ελλήνων στην Αλβανία, η οποία, όπως είπε, δημιουργεί «γέφυρα» σύνδεσης των δύο χωρών. Μία «γέφυρα», που θα μπορούσε να διευκολύνει τόσο την προσέλκυση Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία, όσο και τη συνεργασία στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του πολιτισμού, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του γειτονικού κράτους.

Πηγήnewsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα