Για τρίτη συνεδρίαση καταθέτει ο εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης με τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια να ξεκινά το δεύτερο γύρο ερωτήσεων του από το ζήτημα του συνδρόμου Μινχάουζεν.
«Πρόκειται για μια διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Στη διαφορική διάγνωση εκτός από τα αιτία της αιφνίδιας ανακοπής της Τζωρτζίνας ετέθη και το ζήτημα αυτό. Επειδή η διαταραχή αυτή αφορά το παιδί, επειδή θεωρείται κακοποίηση παιδιού, ασχολήθηκα με το παιδί, όχι με την κατηγορουμένη» ανέφερε ο γιατρός.
Κούγιας: Έχετε ασχοληθεί ξανά με άλλη μητέρα με αυτό τον τρόπο;
Μάρτυρας: Ήμουν παρών σε δύο περιπτώσεις τέτοιες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου στο Αγλαΐα Κυριακού.
Κούγιας: Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν δικό σας ο προβληματισμός;
Μάρτυρας: Όχι ήμουν μάρτυρας των περιστατικών. Ήμουν παρών. Ήταν περιστατικά ήπιας μορφής. Η μια περίπτωση ήταν μητέρας που κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιου και έπαιρνε κι έλεγε πως έχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των πειρατικών δε σημαίνει ότι μας αφήνει αδιάφορους.
Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν εισαγωγή στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε η παρέμβαση της μητέρας στα ούρα του παιδιου. «Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Αν προχωρήσει κανείς στην πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος του παιδιού» σχολίασε.
Κούγιας: Έχει καμία σχέση ότι μια μητέρα έβαζα χρώμα στα ούρα του παιδιού με το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι στην ίδια κατηγορία.
Κουγιας: Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Στη διαταραχή αυτή εμπλέκονται πολλές ειδικότητες γιατρών. Είναι αρκετά περίπλοκο. Πρέπει να ρώτησε τους ψυχιάτρους. Δε γνωρίζω. Η βιβλιογραφία βρίθει περιπτώσεων τέτοιων. Υποδιαγιγνώσκεται αυτή η διαταραχή και οι οδηγίες είναι προς τους παιδιάτρους να το ερευνούμε.
Κούγιας: Έχετε πάει σε άλλη περίπτωση σε ψυχίατρο για τέτοια περίπτωση;
Μάρτυρας: Όχι.
«Οι συνεδρίες με τους ψυχιάτρους αφορούσαν το παιδί. Πήγα με το φάκελο μου και τη διαφορική διάγνωση και το συζητήσαμε. Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να άντληση περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτή τη διαταραχή. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Ήμουν ο γιατρός της Τζωρτζίνας και ως γιατρός της Τζωρτζίνας μίλησα με τους ψυχιάτρους» είπε ο κ. Ηλιάδης και συμπλήρωσε ότι επιβαλλόταν να κάνει όσα έκανε και να ερευνήσει μια τέτοια πιθανότητα.
«Όταν πήρα τις πληροφορίες μου και οικογενειακό ιστορικό της οικογένειας, και τις πληροφορίες από την κ. Μπάκα την παιδογκολόγο και σχημάτισα μια εικόνα για τα άλλα δύο παιδάκια, άρχισα να το ερευνώ» ανέφερε.
Κούγιας: Ενώ είναι απαθής όπως λέτε, τι σας κάνει να της πείτε «δε θα είσαι μόνη σου»;
Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.
Κούγιας: Εδώ έχουμε μια απαθή μητέρα, μια αδιάφορη μητέρα. Έχετε πει στην κατάθεση σας ότι δεν εκδηλώνει το συναίσθημα της. Αφού έχετε νιώσει ότι μπορεί να είναι έτσι και της λέτε «δε θα είσαι μόνη σου». Τι σας κάνει να το πείτε αυτό;
Μάρτυρας: Αν διαβάσει κάποιος το πως πρέπει να πλησιάζεις αυτές τις οικογένειες η πρόταση και η σύσταση είναι να είσαι κοντά σε αυτές τις οικογένειες.
Κούγιας: Γιατί παρακάτω λέτε υποπτεύθηκα Μινχάουζεν αφού προηγουμένως σας έχει πει «έχω χάσει παιδιά, είμαι παγοκολώνα»;
Μάρτυρας: Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι στη διαφορική διάγνωση, αλλά ταυτόχρονα οφείλεις να είσαι δίπλα στην οικογένεια.
Κούγιας: Μπορεί να νιώθει πράγματι έτσι αυτή η γυναίκα;
Μάρτυρας: Ναι.
Κατά τον μάρτυρα, υπήρξαν και άλλοι γιατροί που προβληματίστηκαν για τους θανάτους και των άλλων δύο παιδιών. «Εγώ ήθελα να το αποκλείσω το Μινχάουζεν. Όταν το συζήτησα με την ομάδα, μας προβλημάτισε όλους. Ξεκαθαρίζω ότι μπήκε στη διαφορική διάγνωση, όχι ότι πάσχει» κατέθεσε ο μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να ρωτά για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαίο να ερευνηθεί αυτό όταν το παιδί ήταν στη ΜΕΘ και δεν το πλησίαζε η μητέρα. «Έπρεπε να ερευνηθεί γιατί το παιδί αν τα κατάφερνε, που τα κατάφερε θα πήγαινε σπίτι. Αυτή είναι μια διαταραχή που έχει χρονική συνέχεια και θα το ακολουθούσε το παιδί».
Κούγιας: Αφού φοβόσασταν κάτι τέτοιο γιατί αφήσατε να πάρει αυτή η γυναίκα το παιδί στο σπίτι;
Μάρτυρας: Γι’ αυτό έκανα τις ενέργειες που έκανα.
Ο συνήγορος της 34χρονης ανέγνωσε στο δικαστήριο απόσπασμα από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου παρουσιάστηκε διάλογος του γιατρού με τον Μάνο Δασκαλάκη.
«Εγώ δεν την έχω δει ποτέ αυτήν την βρωμοεκπομπή, που ξημεροβραδιάζονται άλλοι συνάδελφοι μου» είπε ο Αλέξης Κούγιας και στη συνέχεια ανέγνωσε διάλογο κατα τον οποίο ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται να λέει στο γιατρό ότι «τη ρώτησε ο ψυχίατρος αν βλέπει δράκους αν βλέπει φωτιά στα μάτια του άνδρα της. Όταν μπήκα εγω μέσα με ρώτησε αν προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Με ρωτούσε αν η Ρούλα είναι τρελή». Ο διάλογος κατέληγε με τον Δασκαλάκη να λέει ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση των συνεδριών με ψυχίατρο.
Πρόεδρος: Αυτό είναι από εκπομπή;
Κούγιας: Είναι διάλογος του κ. Ηλιάδη με την οικογένεια. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο κείμενο που συμμετέχει η κατηγορούμενη και απλά δεν το ανέδειξε η κυρία Στεφανιδου.
Πρόεδρος: Πείτε μας κύριε μάρτυρα γι αυτό.
Μάρτυρας: Μου είπαν ότι αυτό το ραντεβού δεν πήγε καλά. Γιατί ο ψυχίατρος ρωτούσε για φίδια και φωτιές. Εγω δεν είχα προτείνει αυτο. Η πρόταση μου ήταν να μην γνωρίζει ο κ. Αλεξόπουλος (ψυχίατρος) για τη συζήτηση μου με τους ψυχιάτρους και ο πατέρας της Τζωρτζινας μου είπε ότι δεν επιθυμούν να γίνει αυτό.
Κούγιας: Ερώτηση των 500 χιλιάδων ευρώ. Ποιός την εδωσε στην κ. Στεφανιδου τη συζητηση αυτή;
Μάρτυρας: Εμένα ρωτάτε; Δεν ξέρω.
Κούγιας: Κάνω αίτημα να ζητήσετε την ακριβή απομαγνητοφώνηση της εκπομπής αυτής. Όπου στην εκπομπή αυτή εμφανίζεται ο κ Ηλιάδης να μιλάει με τον κ. Δασκαλάκη. Εγώ θα ζητήσω να έρθει η κυρία Στεφανιδου μάρτυρας. Έγινε ο διάλογος;
Μάρτυρας: Έγινε και εγω θυμάμαι ότι ήταν η κατηγορούμενη. Δεν το θυμάμαι. Γιατί συνήθως οι συναντήσεις ήταν μαζί.
Πρόεδρος: Ο γιατρός λέει ότι δεν υπάρχει οξύ ψυχωσικο σύνδρομο.
Μάρτυρας: Δεν υπάρχει καμία σχέση του ψυχωτικού συνδρόμου με το Μινχάουζεν.
«Αρλούμπες και κατινιές»
Ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για, «ιατρικές ανοησίες, αρλούμπες και ψέματα». «Υπάρχει μια απάθεια στην ιατρική ανοησία. Έπρεπε να έχει παρέμβει ο ιατρικός σύλλογος» είπε ο δικηγόρος που λίγο αργότερα ξέσπασε: «Ψυχίατρο θέλετε όλοι σας! Μπλέξαμε με ψυχιατρικά νούμερα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη δικαστική πλάνη».
Πριν την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εντατικολόγος συνομιλούσε με άτομα από το ακροατήριο ο Αλέξης Κούγιας στρεφόμενος στο μέρος του είπε: «Κύριε Ηλιάδη εδώ είστε για να κατάθεσε όχι για να δώσετε συνέντευξη! Ψου, ψου, ψου σαν τις κατίνες συνεχώς! Ότι είστε η φωνή της Τζωρτζίνας! Γελάς τώρα, θα δεις σε λίγο που θα κλάψεις».
Το αίτημα Κούγια να εξετάσει ψυχίατρος την Πισπιρίγκου
Αίτημα για διακοπή της δίκης προκειμένου να εξεταστεί από δυο ψυχιάτρους για να διαπιστωθεί αν πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν η Ρούλα Πισπιρίγκου υπέβαλλε ο Αλέξης Κούγιας.
«Ζητούμε να διακοπεί η διαδικασία και να αποφασίσετε άμεσα το διορισμό δυο πραγματογνωμόνων ψυχιάτρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν πάσχει η κατηγορούμενη από σύνδρομο Μινχάουζεν. Είναι απαγορευτικό να συνεχίσουμε τη διαδικασία αυτή χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό γιατί πάντα θα υπάρχει στο μυαλό του δικαστηρίου και μπορεί να «δηλητηριάσει» τη συνείδηση των δικαστών».