Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία από τη νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε στη χώρα. «Είμαστε στο 15ο περιστατικό. Πίσω από κάθε δολοφονία μιας γυναίκας υπάρχει μια προκλητική δικαιολογία γιατί έτσι μπορεί να πει μόνο κανείς το «ήθελε να με εγκαταλείψει και την έπνιξα»», ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη.
«Όλες αυτές οι γυναίκες όταν φτάνουν στο σημείο να πουν στο φίλο, τον σύντροφό τους ότι θέλουν να φύγουν, τότε ο άνδρας αντιδρά. Και σε όλες τις περιπτώσεις βλέπουμε ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο ψέμα από το θύτη», συμπλήρωσε.
Η κα Σπανουδάκη ανέφερε πως από το 2011 μέχρι το 2020 η γραμμή SOS είχε δεχτεί περίπου 1440 κλήσεις από κακοποιημένες γυναίκες. Ωστόσο, η κα Σπανουδάκη τόνισε πως το φαινόμενο έχει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς είναι πολλαπλάσια τα περιστατικά που δεν καταγράφονται. «Δυστυχώς πολλές γυναίκες λόγω κοινωνικών στερεοτύπων δεν μιλάνε παραμένουν στις σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και προέτρεψε τις γυναίκες που υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας να μιλούν, να απευθύνονται σε ειδικούς και να ζητούν συμβουλές για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να φύγουν από κακοποιητικές σχέσεις.
Μάλιστα συμπλήρωσε πως και ένα μεγάλο ποσοστό από τις γυναίκες που καλούν στη γραμμή SOS, ή σε άλλες γραμμές στήριξης δεν προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι να εγκαταλείψουν τους κακοποιητικούς συντρόφους τους. «Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ούτε συνεχίζουν τη διαδικασία αλλά ούτε καταγράφονται, υπάρχει και ένα ποσοστό που αφού καλέσουν τη γραμμή SOS δεν προχωράνε περεταίρω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να βοηθήσει και να στηρίξει τις γυναίκες θύματα βίας. Τα τελευταία 8 χρόνια και για όλο τον μήνα Νοέμβριο παρέχει δωρεάν εξέταση σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας και ταυτόχρονα τους παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή, μέσα σε μια αρκετά κλειστή κοινωνία με ισχυρά ακόμη κοινωνικά στερεότυπα, όπως αυτή της Κρήτης δεν βρίσκει ανταπόκριση.
«8 χρόνια δεν έχει έρθει καμία γυναίκα και αυτό είναι ένα δείγμα του πόσο πολύ φοβούνται», ανέφερε η κα Σπανουδάκη η οποία εξήγησε πως μια γυναίκα που πηγαίνει σε έναν ιδιώτη ιατροδικαστή δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε καταγγελία, το περιστατικό δεν καταγράφεται. «Υπάρχει το ιατρικό απόρρητο και το περιστατικό μένει μεταξύ του γιατρού και της γυναίκας. Η εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει συμβουλές και μια καταγραφή των τραυμάτων, μια γνωμάτευση», συμπλήρωσε.
Η ίδια εκτίμησε πως οι γυναίκες θύματα βίας «δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το μετά, φοβούνται, με βάση τα κοινωνικά στερεότυπα πως θα βγουν πως θα μεγαλώσουν τα απιδιά τους».
«Το 25 – 27% επιστρέφει στον θύτη γιατί πιστεύει ότι θα έχει καλύτερες συνθήκες, ελπίζει ότι τη δεύτερη φορά θα είναι καλύτερα τα πράγματα», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τα θύματα βίας να μην υποκύπτουν και να μην επιστρέφουν σε κακοποιητικές.
«Για το σημερινό έγκλημα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που αυτή η γυναίκα είχε υποστεί βία. Αυτή η γυναίκα θα είχε υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας θα υπέμενε, υπήρχαν και δύο ανήλικα παιδιά, μέχρι που δεν άντεξε και αποφάσισε να φύγει με αυτήν την τραγική κατάληξη», σημείωσε η κα Σπανουδάκη τονίζοντας πως δεν θα πρέπει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να φοβούνται λόγω των περιστατικών γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή έτυχε σε αυτές τις 15 γυναίκες οι άλλες 1400 να μην αντιδράσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως τα θύματα πρέπει να σκέφτονται πως πρέπει να μιλήσουν, να βοηθηθούν πριν φτάσουν σε αντίστοιχες καταστάσεις και όχι το αντίστροφο. «δεν πρέπει να προκαλέσει φόβο, δεν πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι αν μιλήσουμε θα έχουμε την ίδια κατάληξη», σημείωσε.
«Υπάρχουν δομές που μπορείς να τις καλέσεις να πάρεις πληροφορίες και να κάνεις το επόμενο βήμα και να φύγεις», κατέληξε η κα Σπανουδάκη.