Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα – Τα τέσσερα στοιχήματα της επόμενης ημέρας

Πρέπει να διαβάσετε

Aντιμέτωπη με κρίσιμα στοιχήματα στο μέτωπο της οικονομίας θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση, με πιο σημαντικά, τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι το 2027, οι οποίοι θα καθορίσουν τα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής από το 2024 και μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής με την ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ που δείχνει προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ίδιας οικονομικής, δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής, εκτιμάται ότι μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε η χώρα να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από τις εκτιμήσεις.

H σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, η υλοποίηση των έργων και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το ενεργειακό ζήτημα περιλαμβάνονται στα θέματα που θα απασχολήσουν το νέο οικονομικό επιτελείο τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα:

Δημοσιονομικοί Κανόνες

Η υποχρέωση εφαρμογής αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής με περιορισμένο τον δημοσιονομικό χώρο, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο καθώς θα κληθεί να κάνει κρίσιμες επιλογές ως προς την κατανομή των δαπανών.

H διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους τα έτη 2024-2027, που θα γίνει με την Kομισιόν, τον Σεπτέμβριο, μαζί με τη σύνταξη του Προϋπολογισμού για το 2024 θα αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο για την επόμενη κυβέρνηση.

Ενα πρώτο στίγμα για τους στόχους στα πλεονάσματα θα δοθεί από την Κομισιόν αύριο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2024 που θα είναι ξεχωριστές για κάθε κράτος.

Η χώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα θα πρέπει να εμφανίζει τα προσεχή χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 2%-2,5% του ΑΕΠ για να μειώνεται το χρέος της. Η απαιτούμενη προσαρμογή αντιστοιχεί σε περικοπές δαπανών ή αύξηση εσόδων πάνω από 4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης για άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες παύουν να είναι οριζόντιοι και ενιαίοι για όλους, αλλά θα αντικατασταθούν από διμερείς συμφωνίες μεταξύ των Bρυξελλών με τα κράτη – μέλη, έτσι ώστε οι προϋπολογισμοί να οδηγούν σε καθοδική τροχιά το χρέος τους.

Aν οι δείκτες υποδηλώνουν βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, τότε τα κράτη – μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή μειώσεις φόρων, κοινωνικές ενισχύσεις κ.α.

Επενδυτική Βαθμίδα

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα κλείσει και συμβολικά τον κύκλο της κρίσης χρέους, έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια και θα δωσει το έναυσμα να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος για την Ελλάδα. Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από 3 οίκους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με αναλυτές φέρνει πιο κοντά μια αναβάθμιση της οικονομίας, ακόμα και στις 9 Ιουνίου που είναι το επόμενο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας, με τον οίκο Fitch ο οποίος θα δημοσιεύει την ετυμηγορία του λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές στη χώρα. Επομενο κρίσιμο ραντεβού στην περίπτωση που δεν δώσει η Fitch την βαθμίδα έχει προγραμματιστεί στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s ενώ το 2023 ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση από τον οικο Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Πριν από το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν ως πιθανότερες ημερομηνίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας στο BBB-, δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα την 20η Οκτωβρίου.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Εκτός από την υποχώρηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενισχύει το κύρος της ελληνικής οικονομίας καθώς θα σημάνει το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα εν μέσω τριών μνημονίων και μιας 4ετίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ταυτοχρονα θα σηματοδοτήσει στους διεθνείς επενδυτές, είτε ενδιαφέρονται για έμμεσες επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα), ή και για άμεσες επενδύσεις, ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός, διευκολύνοντας την αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι πολύτιμα στην προσπάθεια της χώρας στον δρόμο προς την ανάπτυξη και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σε πρόσθετες επιχορηγήσεις 769,2 εκατ. ευρώ και δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του RΕPowerEU, προσβλέπει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, εν όψει της επικαιροποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του αιτήματος είναι η 31η Αυγούστου.

Τα 5 δισ. ευρώ σε δάνεια του REPowerEU θα κατευθυνθούν , για την χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την αναθεώρηση του προγράμματος ,η προθεσμία λήγει στο τέλος του έτους.

Προϋπολογισμός 2024

Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2024 η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με προσοχή, καθώς το επόμενο έτος θα πρέπει να επιτύχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά από την άλλη οφείλει να περιλάβει και τις προεκλογικές της εξαγγελίες με κεντρική την αύξηση των μισθών στο δημόσιο.

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα