Ο γερμανικός διαχειριστής ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχέδιό του να “απλώσει” το κόστος για τις αποζημιώσεις για επενδύσεις στο δίκτυο ώστε να υπάρχει μια πιο ομοιόμορφη κατανομή στους καταναλωτές.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με 450 δισεκατομμύρια ευρώ σε κόστη επέκτασης του δικτύου μέχρι το 2045 στην προσπάθεια της να καλύψει το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 και να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045. Αυτά θα χρεωθούν στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ενέργειας.
Σήμερα παρατηρείται διαμάχη μεταξύ βόρειων και νότιων περιοχών, με τους κατοίκους του βορρά να διαμαρτύρονται για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιοχής.
Το υψηλότερο κόστος στο βορρά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος σύνδεσης των ανεμογεννητριών στο δίκτυο, οι οποίες κατανέμονται σε λιγότερους κατοίκους λόγω της χαμηλότερης πυκνότητας πληθυσμού.
Το ζήτημα επηρεάζει και την αποδοχή της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ανατολική Γερμανία, όπου οι τιμές είναι ήδη 22% υψηλότερες από τη δυτική, προσαρμοσμένες στην αγοραστική δύναμη.
Οι νέοι κανονισμοί θεσπίζουν ένα πλαίσιο για τον εντοπισμό φορέων εκμετάλλευσης δικτύων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος λόγω της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτοί οι φορείς θα λάβουν οικονομική αποζημίωση και το κόστος θα κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα μεταξύ όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα κοινό καθήκον και οι επενδύσεις στα δίκτυα ωφελούν όλους», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.