Το αποκαλούν υγρό χρυσό. Το ελαιόλαδο αποτελεί εδώ και καιρό βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν κάνει μόνο τα τρόφιμα να έχουν καλύτερη γεύση, αλλά μπορεί να κάνει και το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα (και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).
«Πριν από μερικούς μήνες, άρχισα να πίνω μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι» γράφει η Veronica Cristino στην Αμερικανική Vogue και συνεχίζει: «Ξέρω, ακούγεται λίγο περίεργο και αρκετά έντονο στη γεύση για τόσο πρωί αλλά αφού άκουσα όλα τα οφέλη, έγινε το πρώτο βήμα στην πρωινή μου τελετουργία. Και μόλις του έδωσα λίγο χρόνο, έγινε μια συνήθεια που αποφάσισα να συνεχίσω λόγω όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον οργανισμό μου»
Τι είναι το ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από την άλεση της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια από το στράγγισμα του υγρού που βγαίνει.
«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες».
Ποια είναι τφέλη του ελαιολάδου
- Καταπολεμά τον διαβήτη
- Είναι καλό για την καρδιά
- Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση
- Διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο
- Είναι αντιφλεγμονώδες
- Ενισχύει τα οστά
- Μειώνει το περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου
- Διατηρεί υγιέστερο το έντερο
- Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας την κατάθλιψη
Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: Ποιο είναι καλύτερο;
Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ευεργετική κουταλιά, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι συνήθεις παραλλαγές ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό – το παρθένο ελαιόλαδο όμως δημιουργείται με τη χρήση διαδικασίας ψυχρής έκθλιψης και παραμένει ανεπεξέργαστο, γεγονός που αφήνει όλα τα ευεργετικά μόρια ανέπαφα.
Γιατί να λαμβάνετε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί
Υπάρχει κάτι πολύ ισχυρό στο να παίρνετε μια δόση ευεξίας πρωί-πρωί (όπως ακριβώς παίρνετε μηλόξυδο ή νερό με λεμόνι). Εκτός από όλα τα οφέλη που δίνει η γενική κατανάλωση ελαιολάδου στα γεύματα, η κατανάλωση μιας ή δύο κουταλιών της σούπας το πρωί με άδειο στομάχι έχει ειδικά οφέλη:
- Ενισχύει το στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη
- Βελτιώνει την εντερική διέλευση
- Ρυθμίζει το εντερικό μικροβιόκοσμο
- Αποτελεί μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών
«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες, ένιωσα σαν το λάδι να δημιουργούσε ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι μου. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, μετρούσα όλο και λιγότερα επεισόδια οξύτητας στο στομάχι και λιγότερες δυσκολίες όταν επρόκειτο για την πέψη.
»Τώρα, δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτό -αν και μόνο μια κουταλιά είναι η σωστή ποσότητα για μένα» καταλήγει η Veronica Cristino.