Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
3.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πιγκουίνοι: Έρευνα αποδεικνύει ότι οι πιο «πιστοί» του ζωικού βασιλείου απατούν τους συντρόφους τους

Πρέπει να διαβάσετε

Ακόμα και οι πιγκουίνοι απατούν, χωρίζουν και αναζητούν νέους συντρόφους επειδή είναι «δυσαρεστημένοι με τον αριθμό των νεογνών που γεννούν».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ecology and Evolution» από ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash και του Phillip Island Nature Parks στην Αυστραλία.

Η έρευνα διεξήχθη στις παραλίες του νησιού Φίλιπ της Αυστραλίας, το οποίο φιλοξενεί περίπου 37.000 μπλε μικρούς πιγκουίνους («Eudyptula minor») και αποτελεί το σκηνικό της περίφημης παρέλασης των πιγκουίνων, της θεαματικής παρέλασης που στήνουν κατά το ηλιοβασίλεμα, όταν επιστρέφουν μαζικά στις φωλιές τους μετά από μια μέρα αναζήτησης τροφής στον ωκεανό.

Ο βιολόγος Richard Reina του Πανεπιστημίου Monash μελετά αυτούς τους πιγκουίνους εδώ και 20 χρόνια και ανακάλυψε ότι, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν ζευγαρώνουν όλοι τους ισόβια. ‘Στις καλές εποχές’, επισημαίνει ο ερευνητής, ‘μένουν ως επί το πλείστον με τους συντρόφους τους, αν και συχνά υπάρχουν μερικές περιπέτειες. Ωστόσο, μετά από μια κακή αναπαραγωγική περίοδο, μπορεί να αναζητήσουν νέο σύντροφο για την επόμενη περίοδο, προκειμένου να αυξήσουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία’.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash και το Phillip Island Nature Parks εξέτασαν 13 περιόδους αναπαραγωγής μεταξύ 2000 και 2013: «Καταγράψαμε σχεδόν 250 διαζύγια από περίπου χίλια ζευγάρια πιγκουίνων και διαπιστώσαμε ότι οι χρονιές με χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων οδήγησαν σε μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία», επισημαίνουν. Τα αποτελέσματα αυτά «υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεκτίμησης της κοινωνικής δυναμικής μαζί με περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τον σχεδιασμό στρατηγικών για την προστασία ευάλωτων ειδών θαλασσοπουλιών», καταλήγει ο ερευνητής Andre Chiaradia.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα