Στην ανθρωποκτονία του 8χρονου στο Ζεφύρι εμπλέκεται ένας από τους συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος phishing που εξαπάτησε 670 πολίτες και αποκόμισε κέρδη 6 εκατ. ευρώ.
Τι είναι όμως το phishing και ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν; Η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στην Ελένη Μενεγάκη για το τι είναι το phishing και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.
Πρόκειται για μια μορφή απάτης που γίνεται μέσω μηνυμάτων email και κλήσεων, όταν ένας τρίτος ζητάει τους προσωπικούς κωδικούς του θύματος.
Για να προστατευθούμε πρέπει να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, ωστόσο πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει βαριά αμέλεια. Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ τους προσωπικούς κωδικούς μας και να μπαίνουμε πάντα από την επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας, εξήγησε η δικηγόρος.
Αν ήταν εφικτό να αποδώσουμε τον όρο στα Ελληνικά, θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αποκαλέσουμε «Ηλεκτρονικό Ψάρεμα», κι αυτό γιατί αγγλικός όρος δεν απέχει πολύ από αυτό. Ο όρος Phishing, που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον χάκερ Khan C Smith και υιοθετήθηκε στη συνέχεια από όλη την κοινότητα των χάκερς, προέρχεται από το αγγλικό «fishing» (ψάρεμα) , καθώς η διαδικασία με την οποία ο θύτης παρουσιάζεται ως η αξιόπιστη οντότητα ώστε να προσελκύσει τους χρήστες, θυμίζει την διαδικασία του δολώματος στο ψάρεμα.
Μία άλλη εξήγηση σε αυτό είναι πως οι πρώτοι phishers, χρησιμοποιούσαν στα chat rooms τον html κωδικό <>< που παραπέμπει σε ψάρι, διότι αυτός ο κωδικός δεν ήταν εύκολο να ανιχνευθεί ή να φιλτραριστεί αφού είναι ο πιο βασικός στην Html.
Η αλλαγή του γράμματος f σε ph, πιθανότατα να είναι τυχαία ή να χρησιμοποιήθηκε από τους hackers για την απόκρυψη των ιχνών τους, αλλά σύμφωνα με κάποιους, έχει να κάνει με τον παλαιότερο όρο «phreaking» ή «phone freaking». Το phreaking είναι η ενέργεια μη εξουσιοδοτημένου χειρισμού τηλεφωνικών δικτύων.