Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πεζοπόρος ανακάλυψε τα πρώτα ίχνη ολόκληρου προϊστορικού οικοσυστήματος στις ιταλικές Άλπεις

Πρέπει να διαβάσετε

Μια πεζοπόρος στις βόρειες ιταλικές Άλπεις «έπεσε» πάνω στα πρώτα ίχνη ενός ολόκληρου προϊστορικού οικοσυστήματος, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των καλοδιατηρημένων πατημασιών ερπετών και αμφίβιων, που έφερε στο φως το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων λόγω της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ανακάλυψη στην οροσειρά Valtellina Orobie στη Λομβαρδία χρονολογείται πριν από 280 εκατομμύρια χρόνια στην Πέρμια περίοδο, την εποχή αμέσως πριν από τους δεινόσαυρους, λένε οι επιστήμονες.

Η Claudia Steffensen, από το Lovero, ένα χωριό της επαρχίας Sondrio, και ο σύζυγός της περπατούσαν σε ένα βραχώδες μονοπάτι στην κοιλάδα Ambria, κοντά στα ελβετικά σύνορα, όταν η ίδια πάτησε σε έναν ανοιχτό γκρι βράχο καλυμμένο με «παράξενα σχέδια».

«Ήταν μια πολύ ζεστή μέρα το περασμένο καλοκαίρι και θέλαμε να ξεφύγουμε από τη ζέστη, οπότε πήγαμε στα βουνά», δήλωσε η Steffensen στον Guardian. «Κατά την επιστροφή μας προς τα κάτω, έπρεπε να περπατήσουμε πολύ προσεκτικά κατά μήκος του μονοπατιού. Ο σύζυγός μου ήταν μπροστά μου και κοιτούσε ευθεία μπροστά, ενώ εγώ κοιτούσα τα πόδια μου. Έβαλα το πόδι μου σε έναν βράχο, ο οποίος μου φάνηκε περίεργος, καθώς έμοιαζε περισσότερο με πλάκα τσιμέντου. Στη συνέχεια παρατήρησα αυτά τα παράξενα κυκλικά σχέδια με κυματιστές γραμμές. Έριξα μια πιο προσεκτική ματιά και συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για πατημασιές».

Η Steffensen τράβηξε μια φωτογραφία και την έστειλε στον φίλο της Elio Della Ferrera, έναν φωτογράφο που ειδικεύεται στον φυσικό κόσμο. Στη συνέχεια, ο Della Ferrera έστειλε τη φωτογραφία στον Cristiano Dal Sasso, παλαιοντολόγο στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Μιλάνου, ο οποίος με τη σειρά του συμβουλεύτηκε άλλους ειδικούς.

Οι πατημασιές, που βρέθηκαν 1.700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αποδείχθηκε ότι ανήκουν σε ένα προϊστορικό ερπετό.

 

Οι ειδικοί χαρτογράφησαν μια περιοχή του φυσικού πάρκου Valtellina Orobie, μεταξύ άλλων σε υψόμετρο σχεδόν 3.000 μέτρων, και οι επισκέψεις στην περιοχή από το καλοκαίρι του 2023 αποκάλυψαν εκατοντάδες άλλες απολιθωμένες πατημασιές ερπετών, αμφιβίων και εντόμων, οι οποίες, όπως είπαν, ήταν ευθυγραμμισμένες ώστε να σχηματίζουν «ίχνη». Τα ίχνη πιστεύεται ότι προέρχονται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά είδη ζώων.

Σε ανακοίνωσή του ο Dal Sasso δήλωσε: «Οι δεινόσαυροι δεν υπήρχαν ακόμη, αλλά οι δημιουργοί των μεγαλύτερων πατημασιών που βρέθηκαν πρέπει να ήταν σημαντικού μεγέθους – έως και 2-3 μέτρα μήκος».

Ο Lorenzo Marchetti, ιχνολόγος, ή ειδικός στα απολιθώματα ιχνών, στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Βερολίνου, δήλωσε ότι η διατήρηση των αποτυπωμάτων ήταν τέτοια που αποκάλυψε «εντυπωσιακές λεπτομέρειες», όπως «τα αποτυπώματα των νυχιών και το δέρμα της κοιλιάς ορισμένων ζώων».

Το οικοσύστημα αποκάλυψε επίσης απολιθωμένα θραύσματα φυτών, σπόρους, ακόμη και αποτυπώματα από σταγόνες βροχής.

Η κλιματική αλλαγή

Η Πέρμια περίοδος έληξε με τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση, που προκλήθηκε από μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας, που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποκάλυψε σήμερα ίχνη άλλων προϊστορικών ζώων στις ιταλικές Άλπεις, συμπεριλαμβανομένων των αποτυπωμάτων ενός ερπετού που μοιάζει με κροκόδειλο και βρέθηκε σε υψόμετρο 2.200 μέτρων στο Altopiano della Gardetta, στην επαρχία Cuneo του Πιεμόντε.

«Η ανακάλυψη στην κοιλάδα Ambria είναι επίσης αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Doriano Codega, πρόεδρος του φυσικού πάρκου Valtellina Orobie. «Το εξαιρετικό ήταν το υψόμετρο – τα λείψανα αυτά βρέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ήταν πολύ καλά διατηρημένα. Πρόκειται για μια περιοχή που υπόκειται σε κατολισθήσεις, οπότε υπήρξαν επίσης αποκολλήσεις βράχων που έφεραν στο φως αυτά τα απολιθώματα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη».

Ορισμένα από τα λείψανα μεταφέρθηκαν πρόσφατα στο Μιλάνο και εκτέθηκαν στο μουσείο φυσικής ιστορίας αυτή την εβδομάδα. Η έρευνα θα συνεχιστεί στην περιοχή, δήλωσαν οι ειδικοί.

Η Steffensen, η ανακάλυψη της οποίας έχει γίνει γνωστή ως «Rock Zero», δήλωσε: «Αισθάνομαι πολύ περήφανη, ειδικά που έχω κάνει μια μικρή συνεισφορά στην επιστήμη».

in_article_2_mobile
Πηγήnewsbomb.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα