Πετρέλαιο: Τρίτος συνεχόμενος μήνας απωλειών για τον μαύρο χρυσό – Οι παράγοντες-κλειδί

Πρέπει να διαβάσετε

Προς τον τρίτο συνεχόμενο μήνα απωλειών οδεύει η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές των commodities περιμένουν ακόμη να διαπιστώσουν την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η κινεζική οικονομία, αλλά και την αντίδραση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+. Παράγοντας-κλειδί στις εξελίξεις και η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, κυρίως δε, της Federal Reserve που θα ανακοινώσει την απόφαση της αύριο.

Σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται σταθεροποιητικά μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων που ακούμπησαν χθες, παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τη ζήτηση αμερικανικού αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως η ζήτηση για αμερικανικό αργό και πετρελαϊκά προϊόντα αυξήθηκε στα 178.000 βαρέλια ημερησίως, ήτοι στα 20,59 εκατ. βαρέλια, που είναι το ισχυρότερο νούμερο από τον περασμένο Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή βοήθησε κυρίως την τιμή του αμερικανικού WTI να αναρρώσει και να αυξηθεί έως και στα 78,79 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η πίεση προς το Brent συντηρήθηκε με την τιμή του να υποχωρεί κατά 0,51% στα 84,47 δολάρια το βαρέλι.

Με την πορεία αυτή οι τιμές του μαύρου χρυσού θα «κλείσουν» και τον Ιανουάριο με απώλειες, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, το τοπίο μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Παράγοντες εξελίξεων

Στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές, τις επόμενες ημέρες, είναι καταρχάς οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς η νομισματική τους πολιτική θα επηρεάσει τις ισοτιμίες και δη, το δολάριο. Και ένα πιο ισχυρό δολάριο καθιστά πιο ακριβά και τα commodities. Μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν νέες αυξήσεις των επιτοκίων τόσο η αμερικανική Fed όσο και η ευρωπαϊκή ΕΚΤ και η βρετανική BoE.

Επίσης, η αγορά του μαύρου χρυσού βρίσκεται ενώπιον ενός ακόμη crash test με την ενεργοποίηση του δεύτερου μέρους του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, από τις 5 Φεβρουαρίου, που θα επηρεάσει το ντίζελ και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

O ΟΠΕΚ+ προφανώς παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις προκειμένου να αποφασίσει αλλαγή στα επίπεδα προσφοράς. Μάλιστα, αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσουν διαδικτυακά οι υπουργοί του καρτέλ (Ministerial Monitoring Committee) προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά και τις προοπτικές ζήτησης.

Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται αλλαγή ρότας, καθώς είναι σαφές ότι το καρτέλ θα περιμένει και την ενεργοποίηση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων για να διαπιστώσει το πως διαμορφώνεται η αγορά. Όμως, μια αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως και με την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης, κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά. Οι δύο χώρες αποτελούν σαφώς τις δύο ισχυρότερες φωνές στους κόλπους του ΟΠΕΚ+.

Θυμίζουμε πως ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τον Οκτώβριο να μειώσει τα επίπεδα προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση εφαρμόστηκε από το Νοέμβριο και θα έχει ισχύ μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Έκτοτε, ωστόσο, οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά, ανακουφίζοντας μεν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά μειώνοντας και τα έσοδα προς τα ταμία των κρατών μελών του καρτέλ.

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα