Σε «αποντιζελοποίηση» προχωρά η ΔΕΗ καθώς μετά την απολιγνιτοποίηση προγραμματίζει και το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το πετρέλαιο.
Τη σχετική πρόθεση για να περιοριστεί δραστικά το πετρέλαιο από την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά είχε κάνει γνωστή ο πρόεδρος και CEO Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2025 – 2027.
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά λειτουργούν 38 αυτόνομοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο
Το πετρέλαιο σε μονάδες ρεύματος στα νησιά
Τα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτροδοτούνται από εργοστάσια με πετρέλαιο.
Οι μονάδες με πετρέλαιο ανήκουν στη ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί στα νησιά 38 αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο. Η συνολική τους ισχύς είναι κοντά στα 1,7 GW. Οι 31 σταθμοί με πετρέλαιο ισχύος 693 MW βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, οι δύο σταθμοί με πετρέλαιο ισχύος 350 MW στη Ρόδο και τρεις στην Κρήτη ισχύος 730 MW.
Η ΔΕΗ σκοπεύει στη σταδιακή απόσυρση των συγκεκριμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από το 2027 ανάλογα και με την πορεία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του ΑΔΜΗΕ αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας των νησιών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΗ στο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025 – 2027 οι εκπομπές CO2 από τις μονάδες με πετρέλαιο ανέρχονταν το 2019 σε 3,4 εκατ. τόνους, το 2023 ήταν στα 2,8 εκατ. τόνους και το 2027 θα μειωθούν σε 1,3 εκατ. τόνους
Μία άσκηση που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς ακόμη και να λυνόταν το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών χρειάζεται να μείνουν σε εφεδρεία μονάδες ρεύματος με πετρέλαιο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΗ στο στρατηγικό σχέδιο 2025 – 2027 οι εκπομπές CO2 από τις μονάδες με πετρέλαιο ανέχονταν το 2019 σε 3,4 εκατομμύρια τόνους, το 2023 ήταν στα 2,8 εκατομμύρια τόνους κι εκτιμά πώς το 2027 θα μειωθούν σε 1,3 εκατομμύρια τόνους. Όπως αναφέρεται σχετικώς η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες με πετρέλαιο θα είναι φανερή μετά το 2027.
Το 2025 ο ΑΔΜΗΕ θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Ο ΑΔΜΗΕ έχει σε πλήρη εξέλιξη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το σύστημα της υψηλής τάσης στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς.
Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις επιδιώκει την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των νησιών, το σβήσιμο των μονάδων παραγωγής ρεύματος με πετρέλαιο και την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών Άνδρος, Σύρος, Πάρος, Μύκονος και Νάξος με αποτέλεσμα οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο να έχει περιοριστεί σημαντικά.
Εντός του 2025 θα ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων (Σαντορίνη – Φολέγανδρος – Μήλος – Σέριφος), ενώ το καλοκαίρι του 2025 θα τεθεί σε λειτουργία και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Για το 2028 και 2029 θα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκάνησων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ταυτόχρονα η διείσδυση των ΑΠΕ και η ανάπτυξη υβριδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό των νησιών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει τις διαθέσεις της κυβέρνησης να ερευνήσει την τεχνολογία των λεγόμενων και ως πυρηνικών «τσέπης» για την ενεργειακή επάρκεια των μικρών νησιών
Τα πυρηνικά τσέπης
Ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δείχνει όλο και πιο συχνά τις προθέσεις της να ανοίξει την πόρτα και στους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR).
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τις διαθέσεις της κυβέρνησης να ερευνήσει την τεχνολογία των λεγόμενων και ως πυρηνικών «τσέπης» για την ενεργειακή επάρκεια των μικρών νησιών.
Τέλος από τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών προβλέπεται η χρηματοδότηση υβριδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και μονάδων αφαλάτωσης οι οποίες μπορούν να συνδυάζουν και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.