Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πετρέλαιο: Δυτικός κολοσσός παραμένει στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Σε μια σειρά λειτουργικών και διαρθρωτικών αλλαγών προχωρά η SLB, ο μεγαλύτερος πάροχος πετρελαϊκών υπηρεσιών και εξοπλισμού στον κόσμο, που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Ρωσία 15 μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Στόχος, να διατηρηθεί η συμμόρφωση του ρωσικού υποκαταστήματός της με τις δυτικές κυρώσεις που αφορούν τον πετρελαϊκό εξοπλισμό και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η SLB απέρριψε πέρυσι τις εκκλήσεις ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποσυρθεί από τη Ρωσία, καθώς οι δυτικοί αντίπαλοί της αποχώρησαν γρήγορα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ η SLB δεν παραβίασε τις κυρώσεις, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τώρα, η πρώην Schlumberger αυστηροποιεί τις μεταφορές εξοπλισμού, απαγορεύει στους Ρώσους υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα συστήματα λογισμικού και μηνυμάτων και απομονώνει τη μονάδα από άλλες δραστηριότητες, σύμφωνα με έγγραφα και δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και επιβεβαιώθηκαν από εκπρόσωπο της SLB.

Προβλήματα από την παράταση του πολέμου

Οι κινήσεις της εταιρείας με έδρα το Κουρασάο έρχονται μετά την αναφορά του Reuters τον Ιανουάριο ότι η SLB είχε ενισχύσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, μαζεύοντας συμβόλαια υπηρεσιών και εξοπλισμού από αντιπάλους που έφυγαν. Αλλά καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις σέρνονται, η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι οι επιχειρήσεις επιβραδύνονται.

«Καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έχουν εξελιχθεί, έχουμε λάβει περαιτέρω μέτρα για να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας, συχνά πέρα από τις απαιτήσεις των κυρώσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της SLB. Μεταξύ αυτών είναι οι πρόσφατα θεσπισθέντες «πρόσθετοι έλεγχοι που περιορίζουν την αποστολή όλων των προϊόντων και της τεχνολογίας που κατασκευάζει η SLB από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά» προς τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι αλλαγές «διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί μας συμμορφώνονται με όλες τις εξελισσόμενες κυρώσεις», πρόσθεσε το άτομο.

Η SLB είχε περίπου 10.000 υπαλλήλους στη Ρωσία βοηθώντας την Gazprom Neft, τη Rosneft και άλλες κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο όταν ξεκίνησε ο πόλεμος πέρυσι. Το ρωσικό υποκατάστημα συνεισέφερε περίπου το 6% των εσόδων της εταιρείας, ύψους 28,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.

Έκτοτε, το εργατικό δυναμικό της στην περιοχή έχει μειωθεί σε περίπου 9.600, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, το μερίδιο της Ρωσίας στα έσοδά της έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 5% από 6% στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τις οικονομικές γνωστοποιήσεις της SLB.

Οι περιορισμοί

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησαν από τις δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αλλά απαγόρευσαν νέες επενδύσεις. Αμφότερες πέρυσι περιόρισαν επίσης τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έθεσαν περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων ενεργειακών εξοπλισμών, τεχνολογιών και υπηρεσιών.

Ορισμένες από τις κινήσεις της SLB έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα, αναφερόμενο σε μια εσωτερική αναδιάταξη των μονάδων της Ρωσίας, της Κασπίας και του Καζακστάν. Οι δύο τελευταίες αναφέρονται πλέον στην Ασία, ενώ η Ρωσία είναι μια αυτόνομη μονάδα, δήλωσε η πηγή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η SLB μπλόκαρε επίσης τους Ρώσους εργαζομένους της από την πρόσβαση σε κάποιο λογισμικό και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι Ρώσοι εργαζόμενοι απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιούν ορισμένους πίνακες μηνυμάτων της εταιρείας.

«Οποιαδήποτε νέα παγκόσμια συστήματα/εφαρμογές του ομίλου SLB δεν πρέπει να συνδέονται ή να είναι προσβάσιμα από τη Ρωσία», δήλωσε η SLB στους υπαλλήλους της σε ένα υπόμνημα στα τέλη Μαρτίου που είδε το Reuters.

Πάντως η εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί ότι προς το παρόν καλύτερη στρατηγική αποτελεί η παραμονή στη Ρωσία, εφόσον αυτό μπορεί να γίνει σε συμμόρφωση με τις δυτικές κυρώσεις.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα