Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πέθανε ο ακτιβιστής συγγραφέας Γιώργος Κολέμπας

Πρέπει να διαβάσετε

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του ακτιβιστή, συγγραφέα και υπέρμαχου της τοπικοποίησης Γιώργου Κολέμπα σε ηλικία 73 ετών.

Ο Γιώργος Κολέμπας υπήρξε καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης υπηρετώντας σε σχολεία της Μαγνησίας και συνέδεσε τη ζωή του με τους κοινωνικούς αγώνες, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ζώντας αρμονικά και με σεβασμό στην βιοκαλλιέργεια στον Άγιο Βλάσιο, που ζούμε. Ο φίλος και συνοδοιπόρος κοινών ιδεών και αγώνων τον αποχαιρετά με αυτά τα λόγια:“Εύχομαι Γιώργο, εκεί ψηλά κάπου, επιτέλους να βρείς την “Κοινότητα των Κοινοτήτων” που μάταια έψαχνες εδώ ανάμεσά μας”.

Γεννημένος το 1950 στην Ήπειρο, τέλειωσε Γυμνάσιο-Λύκειο στον Πειραιά, σπουδές στα Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1968-1972) με μεταπτυχιακό Aufbaustudium Informatik στο Μόναχο (1974-77). Στο διάστημα 1986-90, που ήταν καθηγητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φραγκφούρτης έκανε σπουδές Οικολογίας στο πανεπιστήμιο Φραγκφούρτης.

Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (1978-2008) με οργάνωση πολλών περιβαλλοντικών προγραμμάτων και συμμετοχή στα τοπικά κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών. Ταυτόχρονα από το 1990, που εγκαταστάθηκε στο Πήλιο, έγινε και οικο-γεωργός με στόχο την προώθηση και οργάνωση της βιολογικής οικο-παραγωγής στην Ελλάδα και τη διακίνηση των οικολογικών προϊόντων.

Η δράση και τα βιβλία του

Από το 2008 ασχολείται πλέον εκτός από τις βιοκαλλιέργειες και με τη διαμόρφωση του προτάγματος της Τοπικοποίησης. Μιας στρατηγικής στα πλαίσια της γενικότερης πρότασης της απο-ανάπτυξης.

Σαν απάντηση στη παγκοσμιοποίηση και σαν δυνατότητα μετάβασης σε μια αποκεντρωμένη, επανατοπικοποιημένη, αυτοδιαχειριζόμενη-αμεσοδημοκρατική, οικολογική και αταξική κοινωνία της ισοκατανομής πόρων και εξουσιών.

Έχει εκδώσει το αντίστοιχο βιβλίο: Τοπικοποίηση, από το παγκόσμιο στο τοπικό, καθώς και το βιβλίο: Κοινωνικοποίηση, η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης μαζί με τον Βασίλη Γιόκαρη.

Με τον Γιάννη Μπίλλα έχει εκδώσει τα βιβλία: Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης- τοπικοποίησης και Για την Κοινότητα των Κοινοτήτων.

Στο συλλογικό βιβλίο με τίτλο: Άμεση δημοκρατία τον 21ο αιώνα έχει συμμετάσχει με το κείμενο: η οικονομία της μετάβασης προς την άμεση δημοκρατία.

Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία με τίτλους: Ο Σύγχρονος Κοινοτισμός και Επιστροφή προς τα…μπρος, ένα αφήγημα βασισμένο σε πραγματική ιστορία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα