Ανοιχτές πληγές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Μεσαράς αφήνει στο πέρασμά της η tuta absoluta. Πρόκειται για έναν τύπο πεταλούδας που προσβάλει κυρίως την παραγωγή ντομάτας με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το έντομο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ανθεκτικό στους ψεκασμούς, οι ειδικοί αναζητούν μέτρα για να μπει ανάχωμα στο φαινόμενο ενώ για τις ζημιές ενημερώθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

Το έντομο έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη πριν από περίπου 10 χρόνια. Έκτοτε μεταλλάχθηκε και έγινε στην πορεία του χρόνου ανθεκτικό στα φυτοφάρμακα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta ο αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Μανόλης Ροδιτάκης ο οποίος πραγματοποιεί δειγματολειψίες στις πληγείσες από την πεταλούδα καλλιέργειες, σημείωσε «το πρόβλημα είναι έντονο καθώς η Tuta Absoluta έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει ανθεκτική στα φυτοφάρμακα. Αναζητάμε εργαστηριακούς τρόπους  για την αντιμετώπιση της πεταλούδας».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν την επιτακτική λήψη μέτρων από την πολιτεία για την αποζημίωση τους.