Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ετσι, η χώρα των Άνδεων κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αρχίσει τη βραδεία διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.
Στο κράτος αυτό της Λατινικής Αμερικής με 33 εκατομμύρια κατοίκους, το οποίο εξάγει μεγάλες ποσότητες χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων, επιβλήθηκε lockdown τον Μάρτιο, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι Αρχές δυσκολεύτηκαν πολύ να εφαρμόσουν την καραντίνα, την ώρα που ολοένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υφίστατο βαρύ πλήγμα εξαιτίας του οικονομικού αντίκτυπου των μέτρων.
Το Περού κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στην περιφέρεια, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (1,6 εκατ.).
Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 ανέρχεται σε 10.589 νεκρούς. Πρόκειται για τον 10ο βαρύτερο στον πλανήτη, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς που επέβαλλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία, ειδικά ο τομέας-κλειδί των μεταλλείων. Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή χαλκού στον κόσμο.
Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 3.638 στα 302.718, πάντως ο ημερήσιος απολογισμός έχει μειωθεί σε σύγκριση με τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι επαπειλείται αναζωπύρωση, καθώς περισσότεροι πολίτες κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους μετά τη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Τα εμπορικά κέντρα έχουν ήδη ανοίξει ξανά τις πόρτες τους, αν και υποδέχονται αρκετά περιορισμένο αριθμό πελατών, ενώ η κυβέρνηση Βισκάρα προετοιμάζει τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας για την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων και των χερσαίων συγκοινωνιών από τα μέσα του τρέχοντος μηνός.