Η νέα κυβέρνηση έχει περιθώριο 60 ημερών προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην Κομισιόν.
Λίγο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Τότε θα κριθεί εάν, στη βάση των νεότερων δημοσιονομικών στοιχείων, υπάρχει περιθώριο ευελιξίας έναντι ενδεχόμενων αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα και πώς θα επουλωθούν οι δημοσιονομικές πληγές που αφήνει φεύγοντας η κυβέρνηση Τσίπρα.
Μεσοπρόθεσμα η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο υπουργό Οικονομικών είναι η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων στο ΑΕΠ, αλλά και η αλλαγή στη σύνθεσή τους με αύξηση του σχετικού βάρους των επιχειρηματικών επενδύσεων. Αυτό μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει την οικονομία σε ενάρετο κύκλο.
Για να επιτύχει την αύξηση των επενδύσεων η ΝΔ επιδιώκει τη μείωση σειράς φόρων. Εδώ, όμως, βρίσκεται, μια μεγάλη πρόκληση. Βραχυπρόθεσμα, οι περικοπές φόρων αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές φαίνεται να έχουν εξαντλήσει για φέτος – και με το παραπάνω – τον διαθέσιμο χώρο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Προς την ίδια αρνητική κατεύθυνση ωθεί και ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα φάση στερείται δυναμικής. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία μεγεθύνθηκε με ρυθμό μόλις 1,1% όταν ο στόχος του προϋπολογισμό για ετήσια μεγέθυνση αφορούσε σε 2,5% (2,3% μετά από αναθεώρηση χωρίς τις αντίστοιχες όμως προσαρμογές στα προβλεπόμενα έσοδα).
Αναλυτές υποστηρίζουν πως πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να αναβληθούν ή να ματαιωθούν. Ενδεικτικά η Bank of America σε σημείωμα προς τους πελάτες της, αναφέρει πως βλέπει χώρο για μείωση του φορολογικού βάρους αν η νέα κυβέρνηση βρει αρκετά οφέλη σε πεδία του προϋπολογισμού και κόψει αχρείαστα υψηλές και μερικές φορές άχρηστες δαπάνες. Συμπληρώνει ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια αντικαθιστώντας κάποια επείγοντα μνημονιακά μέτρα, με άλλα πιο αποτελεσματικά. Η
Η νέα κυβέρνηση έχει περιθώριο 60 ημερών προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην Κομισιόν, ενώ λίγο μετά τη ΔΕΘ οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Τότε θα κριθεί εάν, στη βάση των νεότερων δημοσιονομικών στοιχείων, υπάρχει περιθώριο ευελιξίας έναντι ενδεχόμενων αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα και πώς θα επουλωθούν οι δημοσιονομικές πληγές που αφήνει φεύγοντας η κυβέρνηση Τσίπρα.
Πηγή: cnn.gr