Εγκύκλιο για την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και ποτών. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παρασκευή, πώληση και διανομή τροφίμων και ποτών, όπως σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.
Σύμφωνα με τη σημερινή εγκύκλιο, που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο στόχαστρο των ελέγχων θα τεθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν με τηλεφωνικές παραγγελίες και παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, εξετάζοντας τα οχήματα και τον εξοπλισμό χρησιμοποιούν τα delivery για το αν πληρούν τις προδιαγραφές για παράδοση γευμάτων με ασφάλεια.
Προσοχή στα μέτρα ασφαλείας
Παράλληλα, η σημερινή εγκύκλιος, που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εφιστά την προσοχή:
- Στην αυστηρή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών).
- Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
- Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει.
- Στην ορθή και αδιάλειπτη εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, ανάλογα με το είδος της λειτουργούσας επιχείρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής αλυσίδας, από την αποθήκευση α’ υλών έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.
Αυξημένοι έλεγχοι
Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που διενεργούνται ήδη σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, εν όψει των γιορτών θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι:
- Eπιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου & ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες.
- Eπιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωση εκτός του καταστήματος).
- Eργαστηρίων παρασκευής γευμάτων (catering).
- Xώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων και συνθηκών διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
- Yπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά, λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
- Yπαίθριων λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
- Ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
- Χώρων αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
- Πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
- Επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.
Και τα delivery στον έλεγχο
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Οι επιθεωρητές θα ελέγχουν την ύπαρξη κατάλληλων χώρων παρασκευής, τη νομιμότητά τους, τον εξοπλισμό και την τήρηση των υγειονομικών προδιαγραφών. Παράλληλα, θα εξετάζουν τους όρους μεταφοράς των γευμάτων, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, τον χρόνο παράδοσης και την καθαριότητα των οχημάτων.
Σημαντικός είναι επίσης ο έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων, όπου φυλάσσονται πρώτες ύλες, έτοιμα προϊόντα και υλικά συσκευασίας. Οι αρμόδιοι ελεγκτές θα χρησιμοποιούν προτυποποιημένα φύλλα ελέγχου και θα συνεργάζονται με τους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, οι Επιθεωρητές κατά την άσκηση των υγειονομικών ελέγχων πρέπει επιπλέον, να επιστήσουν την προσοχή τους στα κάτωθι :
- Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη επιπλέον χώρων παρασκευής γευμάτων. Τέτοιοι χώροι πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο κατάλληλος
και επαρκής εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κ.λπ. - Στη μεταφορά γευμάτων με οχήματα, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διεξάγεται υγειονομικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων. Παράλληλα, πρέπει να ελέγχονται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης του τροφίμου, οι συνθήκες υγιεινής του μεταφορικού μέσου κ.λπ.
- Στις αποθήκες και στον μεγάλο όγκο αποθηκευμένων α’ υλών, ετοίμων προϊόντων, υλικών συσκευασίας κ.λπ.
Τέλος, θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόσμου, ενώ οι Περιφέρειες καλούνται να υποστηρίξουν τις υγειονομικές υπηρεσίες, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική εκτέλεση των ελέγχων. Η εγκύκλιος τονίζει τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.