Στην αύξηση των συναλλαγών με κάρτες «στοιχηματίζει» η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει πως τα δημόσια έσοδα θα είναι αυξημένα και το 2020. Αυτό καταδείχθηκε από δηλώσεις που έκανε χθες ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς.
Για να πετύχει την αύξηση των συναλλαγών με κάρτες και με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις συναλλαγές με το αφορολόγητο.
Η βασική σκέψη είναι να συνδεθεί το αφορολόγητο όριο με σημαντικά μεγαλύτερο ύψος δαπανών που γίνονται με κάρτες, ηλεκτρονικά ή μέσω τραπέζης, ώστε αφενός να μην υπάρχουν απώλειες από τον ΦΠΑ, αφετέρου να δηλωθούν μεγαλύτερα εισοδήματα από ελευθέρους επαγγελματίες.
Σήμερα η «συγκέντρωση» ηλεκτρονικών αποδείξεων για το αφορολόγητο όριο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δικαιούνται μείωση φόρου εισοδήματος από 1.900 έως 2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με ετήσιο αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η μείωση φόρου, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή κάρτες ή e-banking και ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallet).
Το ελάχιστο ποσό είναι 10% για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ το 2020 χωρίς να χάσει άλλα έσοδα, σκοπεύει να αυξήσει τα ελάχιστα όρια δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών.
Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ποσοστά, το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το νέο ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα είναι 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 9% (το νέο κατώτερο συντελεστή που προωθεί η κυβέρνηση).
Σημειώνεται πως από το νέο έτος οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες εκπτώσεις φόρων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε μικρότερη μείωση φόρων για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και από εκεί και πάνω, αν πρόκειται για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά, το ετήσιο όφελος θα είναι 17 ευρώ αν το εισόδημα φτάνει έως 50.000 ευρώ ετησίως.
Πηγή: cnn.gr