Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Περίπου 1 εκ. διευθύνσεις με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν από το διαδίκτυο

Πρέπει να διαβάσετε

Περίπου 1.000.000 URL παράνομου και επιβλαβούς υλικού που απεικονίζει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2021.

Μάλιστα, εντός τριών ημερών το 72% του παράνομου υλικού εξαιρέθηκε από το διαδίκτυο χάρη στις άμεσες ενέργειες των γραμμών του INHOPE.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ Κατερίνα Ψαρουδάκη, επεσήμανε πως απομακρύνθηκαν πολλές εικόνες, παράνομου και επιβλαβούς υλικού. «Μιλάμε για ένα τεράστιο υλικό που έχει απομακρυνθεί από το διαδίκτυο, στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένας που να μας παραδώσει ένα καθαρό διαδίκτυο, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια όλοι. Εμείς μέσω καταγγελιών, μέσω των γραμμών καταγγελιών, μπορούμε να το καθαρίσουμε και να δώσουμε στα παιδιά μας ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο».
Εντύπωση προκαλούν τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το 2021 το 96% των θυμάτων ήταν κορίτσια. Η πλειοψηφία μάλιστα (81%) ήταν ηλικίας 3-13 ετών και το 18% έφηβοι από 14-17 ετών. «Στις ηλικίες 3 – 13 ετών, υπάρχει η υποκλοπή εικόνας ή εκβίαση για να μπορούν να βρεθούν σε λάθος χέρια ή δημιουργία εικόνας από εικόνες που ανεβάζουν οι ίδιοι οι γονείς, είναι και αυτό μια μεγάλη πηγή για τους ανθρώπους αυτούς. Στις μεγαλύτερες ηλικίες από 14-17 ετών, ένα μεγάλο ποσοστό είναι υλικό που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι και στο πλαίσιο του sexting ή του grooming, έχει ξεφύγει και έχει πάει σε λάθος χέρια. Sexting, είναι η ανταλλαγή πολύ προσωπικών εικόνων που γίνεται μεταξύ εφήβων στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής σχέσης και grooming η προσπάθεια που καταβάλει ένας ενήλικας, προκειμένου να πλησιάσει ένα ανήλικο και να το εκμεταλλευτεί με οποιοδήποτε τρόπο, αρχής γενομένης να τον συναντήσει στον προσωπικό κόσμο».
Η κα. Ψαρουδάκη πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που δημιουργούν μόνα τους υλικό, που καταλήγει σε site, είναι υπεύθυνα ή συναινούν σε αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να δημιουργούν υλικό, όμως δεν γνωρίζουν τις συνέπειες και είναι υποχρέωση όλων, να προστατέψουν τα παιδιά.

 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκε η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2021 αγγίζει το 33%. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. «Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες καταγγελίες που λαμβάνει η SafeLine».

Σύμφωνα με την κα. Ψαρουδάκη, μετά την πανδημία υπήρξε μια έκρηξη σε ότι αφορά το υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο και από την άλλη, όσο περνούν τα χρόνια τόσο εξοικειώνονται οι πολίτες με τον ψηφιακό κόσμο και τόσο μπαίνουν στη διαδικασία να καταγγείλουν παράνομο υλικό όταν το συναντούν στο διαδίκτυο.

Επικίνδυνα παιχνίδια στο Tik Tok γίνονται viral – Τι πρέπει να προσέξουν τα παιδιά

«Εδώ υπάρχει ένα λάθος. Η ίδια ηλικία που επιτρέπεται στο instagram, επιτρέπεται και στο Tik Tok, 13 και άνω. Δε νοείται παιδιά Δημοτικού να χρησιμοποιούν τέτοια εφαρμογή, απαγορεύεται» σχολίασε η κα. Ψαρουδάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα