Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Περιοδείες σε μεγάλους χώρους εργασίας στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Πρέπει να διαβάσετε

Την Τετάρτη 7/9 πραγματοποίησαν περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς της ΒΙΠΕ Ηρακλείου αντιπροσωπείες των Διοικήσεων της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου διαπιστώνοντας την έντονη ανησυχία και φόβο των εργαζομένων από τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την εντατικοποίηση της δουλειάς που είναι κοινός τόπος σχεδόν σε όλα τα εργοστάσια.

Έπειτα τα δύο Συνδικάτα κατέθεσαν αίτημα συνάντησης και συζήτησης στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΗ προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά και να καταθέσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στο αίτημά τους τα συνδικάτα αναφέρουν:

«ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μόλις πριν λίγες μέρες ένας συνάδελφος μας 45 χρόνων, έχασε τη ζωή του, εν ώρα εργασίας, δεν θα ξανά δει το παιδί του, την οικογένεια του. Αυτό το τραγικό περιστατικό έρχεται μόλις 3 μήνες μετά από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνάδελφος έχασε το αυτί του μετά από έκρηξη κατά τη διάρκεια της βάρδιας του. Αλλά και αρκετά ακόμη που φτάνουν από καταγγελίες εργαζομένων ή και άλλα που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο και παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των Συνδικάτων και πολλών εργαζομένων δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής μας! Καθώς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συνεχίζεται η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Καθημερινά, στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες, πάνω στο τιμόνι, νιώθουμε την πίεση του αφεντικού για «να βγει η δουλειά» με όποιο κόστος. Τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει μάστιγα, ενώ τα επίσημα στοιχεία λένε πως κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει στη χώρα μας εν ώρα εργασίας.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς με το να δουλεύουμε στα πόστα βγάζοντας τη δουλειά για 2 και 3 εργαζόμενους, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν για  το αφεντικό μεγαλύτερο κέρδος και για τον εργαζόμενο εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν υπάρχει έστω ένας υγειονομικός σταθμός, για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα. Δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια μια άσκηση με ευθύνη του κράτους για την άμεση εκκένωση της περιοχής, οι χιλιάδες εργάτες που περνούν εκεί τη μισή ζωή τους δεν έχουν ενημερωθεί με επίσημο τρόπο τι να κάνουν σε περίπτωση ατυχήματος.

Την ατομική ευθύνη που μας φορτώνουν τους την επιστρέφουμε!

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μετά από ένα εργατικό ατύχημα ακούμε όλοι το ίδιο παραμύθι από τους ανθρώπους των αφεντικών! Ότι πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα, πως είναι δική μας ευθύνη αν κάνουμε ένα λάθος το οποίο μπορεί να μας στοιχίσει μέχρι και τη ζωή μας! Δεν έχουν τσίπα! Στους δικούς τους χώρους, εκεί που τρέχουμε και δεν φτάνουμε για βγάλουμε τα κέρδη τους, εκεί που οι υπερωρίες σπάνε κόκαλο, εκεί που τα μέτρα προστασίας είναι της πλάκας γιατί τα θεωρούν κόστος, ρίχνουν και την ευθύνη σε μας! Ρίχνουν τη δική τους ευθύνη πάνω μας, μας γεμίζουν ενοχές, για να σκύψουμε το κεφάλι.

Αλλά τι περιμένει κανείς, με όποιο δάσκαλο καθίσεις…Τα ίδια δεν μας λένε και οι κυβερνώντες; Δεν μας λένε τα ίδια για την Πανδημία, για τους σεισμούς, για τις πυρκαγιές; Για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση εμείς ευθυνόμαστε που αρρωσταίνουμε, εμείς φταίμε που πέφτει το σπίτι στο κεφάλι μας, εμείς φταίμε που σκοτωνόμαστε στη δουλειά! Εκείνοι είναι αρμόδιοι μόνο για εξασφαλίζουν τα κέρδη τους και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς τους, η υγεία μας, η ίδια μας η ζωή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα για τα αφεντικά και το κράτος τους!

Μοναδική ευθύνη που έχει ο εργαζόμενος είναι να εξασφαλίζει το δικαίωμα του να επιστρέφει στο σπίτι του όπως ακριβώς έφυγε, σώος και αβλαβής! Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ώρες που έχουμε καθημερινά μαζί τους.

Για τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα, για τους νεκρούς συναδέλφους μας δε φταίει η κακή ώρα! Ακόμη περισσότερο, δεν ήταν η απροσεξία των εργατών! Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ξηλώνει εργατικά δικαιώματα, προσαρμόζει τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αφήνει μια σειρά αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς να φυτοζωούν, δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να θυσιάζουν τη ζωή των εργατών στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους.

Λύση είναι ο δικός μας αγώνας, για τη ζωή μας, για τις ανάγκες μας!

Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης των σωματείων ώστε κανείς εργαζόμενος να μη σκύβει το κεφάλι, να μην ενδίδει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές.

Τα αιτήματα μας έχουν επίκεντρο τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για μέτρα προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλειάς, είναι μονόδρομος που μόνο με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα θα επιβάλλουμε:

§  Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

§  Να δημιουργηθεί άμεσα υγείας υγειονομικός σταθμός στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα.

§  Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).

§  Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

§  Να μην αφαιρούνται ή απενεργοποιούνται τα προστατευτικά στα μηχανήματα και στα εργαλεία, στα εργοστάσια.   Να πραγματοποιείται τακτική συντήρηση και έλεγχος του μηχανολογικού εξοπλισμού με την ταυτόχρονη διακοπή της παραγωγής στο συγκεκριμένο χώρο.

§  Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

§  Επαναφορά και διεύρυνση των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Λειτουργία επιτροπών Υγείας – Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

§  Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχυρωμένα μέτρα προστασίας ανά ειδικότητα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα