Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
8.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Περιφέρεια Κρήτης: Η έγκαιρη προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα αντικείμενο ευρείας τηλεδιάσκεψης

Πρέπει να διαβάσετε

Η διαχείριση των υδάτων και η έγκαιρη προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας τηλεδιάσκεψης εργασίας, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με την συμμετοχή της Υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη και εκπροσώπους από όλους τους δήμους του νησιού, από τα πανεπιστήμια και από φορείς που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Διασύνδεσης για Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Γιώργου Ματαλλιωτάκη, σε συνεργασία με την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του ΕΛΚΕΘΕ Μαρία Στουμπούδη, προκειμένου να παρουσιαστεί το δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης των υδάτων που λειτουργεί το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του έργου HIMIOFoTS, και να εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης του δικτύου σε ρέματα και ποτάμια της Κρήτης.

Τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου παρουσίασαν οι ερευνητές Ηλίας Δημητρίου και Αναστάσιος Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησαν ήδη λειτουργούν 90 σταθμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για κρίσιμες παραμέτρους, όπως τη στάθμη των υδάτων, την ξηρασία, ακόμη και ενδεχόμενη ρύπανση. Παράλληλα το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και προγνωστικά μοντέλα, ώστε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμύρας τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στην Κρήτη, το ΕΛΚΕΘΕ έχει εγκαταστήσει ήδη πέντε αυτόματους σταθμούς παρακολούθησης των υδάτων (σε Κερίτη, Γιόφυρο, Μύρτο και δύο στη Σητεία), ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύνολο του νησιού θα μπορούσε να καλυφθεί με 50-60 σταθμούς.

«Τα σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα δεν πρέπει να μένουν στα συρτάρια, αλλά να μετουσιώνονται σε πρακτικές λύσεις και να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουμε το ΕΛΚΕΘΕ και τα προγράμματα που αναπτύσσει, καθώς μπορούν να παράξουν αποτελέσματα και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτήθηκε το Δίκτυο των σταθμών, που έχει εγκαταστήσει το Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, σε ποτάμια και λίμνες και δίνουν πληροφόρηση για θέματα πλημμύρας, ξηρασίας και ρύπανσης υδάτων», δήλωσε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη.

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στη χώρα μας όλο και συχνότερα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, σε πολλές περιπτώσεις με οδυνηρό τρόπο. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Ως Περιφέρεια Κρήτης βασιζόμαστε στην επιστημονική γνώση για να προετοιμαστούμε στην αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων. Το δίκτυο που αναπτύσσει το ΕΛΚΕΘΕ μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάθε δήμο, με την εγκατάσταση αυτόματων σταθμών χαμηλού κόστους», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν με παρεμβάσεις ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Αντώνης Μαγουλάς, οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Αναστασάκης, Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης και υπηρεσιακά στελέχη. Συμμετείχαν επίσης η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας όλων των δήμων της Κρήτης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης Μ. Σελινιωτάκης, η Διοικήτρια της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Δ. Χασιώτη, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θ. Νίνος. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από ερευνητές και καθηγητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα