Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν ακραίες θερμοκρασίες τον Ιούνιο – Αποκαλυπτική μελέτη

Πρέπει να διαβάσετε

Ακραίες θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο βίωσαν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με μελέτη, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσε ακραία ζέστη λόγω της κλιματικής κρίσης επί εννέα ημέρες στα μέσα Ιουνίου.

Το φαινόμενο έγινε τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως αναφέρει ο Independent.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Climate Central, κάλυψε την περίοδο από τις 16 έως τις 24 Ιουνίου.

Ο Άντριου Πέρσινγκ, αντιπρόεδρος για την επιστήμη στο Climate Central, δήλωσε ότι οι καύσωνες ήταν μια «αφύσικη καταστροφή».

«Περισσότερο από έναν αιώνα καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μας έχει δώσει έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο», πρόσθεσε.

«Τα κύματα καύσωνα που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι είναι αφύσικες καταστροφές που θα γίνονται όλο και πιο συχνές μέχρι να σταματήσει η ρύπανση από τον άνθρακα», υπογράμμισε.

Στην Ινδία, η οποία κατέγραψε τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον 619 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το μισό πληθυσμό, βίωσαν έντονη ζέστη, με μέγιστες θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 50° C και νυχτερινές χαμηλές θερμοκρασίες 37° C.

Ο έντονος καύσωνας οδήγησε σε πάνω από 40.000 περιπτώσεις θερμοπληξίας και πάνω από 100 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι πιθανό να είναι υποεκτιμημένα.

Η Κίνα είδε επίσης θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 50° C, τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ τον Ιούνιο.

Στη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα, με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες πόλεις να ξεπερνούν τους 50° C.

Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν αλλεπάλληλους καύσωνες με τις νότιες πολιτείες να βιώνουν θερμοκρασίες 52° C.

Στη Νέα Υόρκη παρατηρήθηκε αύξηση κατά 500-600% των επισκέψεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τη ζέστη, με τις θερμοκρασίες να γίνονται έως και 2° C θερμότερες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η Μεσόγειος υπέφερε επίσης, με την Ακρόπολη της Ελλάδας να κλείνει μετά την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τους 43° C. Έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γιατρός της βρετανικής τηλεόρασης Μάικλ Μόσλει, έχασαν τη ζωή τους.

Στην Αίγυπτο, οι θερμοκρασίες σχεδόν 50° C οδήγησαν σε καθημερινές διακοπές ρεύματος για τη διαχείριση της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ακραία ζέστη επεκτάθηκε στο νότιο ημισφαίριο, σπάζοντας ρεκόρ στην Παραγουάη και το Περού.

«Τα πλούσια σε πετρέλαιο έθνη σε όλο τον κόσμο πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και των επιστημόνων, μεταβαίνοντας αποφασιστικά από τα ορυκτά καύσιμα και καταργώντας τα σταδιακά», δήλωσε ο Ιμάμ Σαφέτ Κάτοβιτς, διευθυντής Επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Justice For All. «Αυτά τα καύσιμα προκαλούν την κλιματική κρίση».

Η ακραία ζέστη είναι ένα καλά τεκμηριωμένο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, η οποία προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών. Οι ακραίοι καύσωνες που εμφανίζονταν μία φορά κάθε 50 χρόνια φτάνουν τώρα σχεδόν πέντε φορές πιο συχνά και είναι κατά 1,5° C θερμότεροι, σύμφωνα με την IPCC, την ομάδα κορυφαίων επιστημόνων του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα