Ξεκινάει σήμερα (2/1) η πρώτη 24ωρη δημόσια αγρυπνία στο γήπεδο της Σάντος για τον γίγαντα του ποδοσφαίρου, Πελέ. Οι Βραζιλιάνοι αποχαιρετούν αυτή την εβδομάδα έναν θρύλο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Οι πόρτες του σταδίου χωρητικότητας 16.000 ατόμων, αναμένεται να ανοίξουν στις 10:00 π.μ. τοπική ώρα.
Το φέρετρο με τη σορό του θα εκτεθεί στο κέντρο του γηπέδου.
Στις κερκίδες έχουν τοποθετηθεί τρεις γιγαντιαίες σημαίες και γράφουν: «Ζήτω ο βασιλιάς» και «Πελέ 82 χρόνια».
Σε μία άλλη σημαία υπάρχει η φωτογραφία του Πελέ με τον αριθμό 10, που είχε στη φανέλα του.
Η είσοδος του κόσμου στο στάδιο θα επιτρέπεται μέχρι τις 10:00 π.μ. της Τρίτης.
Έπειτα θα πραγματοποιηθεί πομπή στους δρόμους της πόλης-λιμάνι που απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Σάο Πάολο.
Η πομπή θα περάσει μπροστά από το σπίτι της μητέρας του Πελέ, Σελέστ Αράντες,ηλικίας 100 ετών, η οποία δεν γνωρίζει ότι ο γιος της πέθανε, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και κατά πληροφορίες δεν έχει επαφή με το περιβάλλον.
Η πομπή θα καταλήξει σε ένα νεκροταφείο στο Σάντος, όπου ο Πελέ θα ταφεί σε ειδικό μαυσωλείο.
Ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου
Ο Πελέ «έφυγε», την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, από την ζωή σε ηλικία 82 ετών αφού πάλεψε για περισσότερο από ένα χρόνο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του είχε πέσει και είχε σηκωθεί όρθιος σε μάχες δυσκολότερες από εκείνες στα γήπεδα, μάχες ζωής, κουνώντας δυνατά το χέρι του στον αέρα, όπως συνήθιζε να κάνει.
Ο γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου του 1940 θρύλος του βραζιλιάνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πατρίδας του με τον καρκίνο να τον έχει «νικήσει».
Πριν δημιουργηθεί ο θρύλος, ο Πελέ γεννήθηκε ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (Edson Arantes do Nascimento). Ο θρύλος, το «μαύρο μαργαριτάρι» (Perola negra) του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940, στην πόλη Τρες Κορασόες (σ.σ: στα ελληνικά σημαίνει τρεις καρδιές) της πολιτείας Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας. Ήταν το πρώτο παιδί από τα τρία της οικογένειας και βαφτίστηκε Έντισον προς τιμή του εφευρέτη Τόμας Έντισον (πήγε στη γενέθλια πόλη του λίγο καιρό πριν από τη γέννηση του Πελέ) και στη συνέχεια αφαιρέθηκε το «ι» από το όνομα.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Έδινε μάχες, ενώ μπήκε -ξανά- στο νοσοκομείο στις 29 Νοεμβρίου, με λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά και για να επανεξετάσουν οι γιατροί την αγωγή του για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου, και έχοντας ολοκληρώσει στα τέλη Απριλίου τον τελευταίο γύρο θεραπείας. Ο Πελέ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ετσι κι αλλιώς, οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν ήδη μειωθεί πριν από την πανδημία της Covid-19 και έκτοτε έχει κάνει λίγες εξόδους από το σπίτι του κοντά στο Σάντος.
Όταν έγινε «βασιλιάς»
Κι αν το όνομα Πελέ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα («Το όνομά μου είναι Εντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός! »). Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.
Του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η έτερη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.
Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών.