Ό,τι έλαβε χώρα τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στα σχολεία όλη της χώρας και τις προηγούμενες ημέρες στα φαρμακεία, αν δεν ήταν τραγικό, θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα «σεφερλικής» επιθεώρησης ή επί το καλλιτεχνικότερο, ταινία των Μόντι Πάιθονς ή του Μελ Μπρουκς. Μια κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει αναπτυγμένο κράτος της δύσης που φέτος κλείνει 40 ενεργά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και 20 στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που η μετάλλαξη «Ο» καλπάζει και η «Δ» είναι παρούσα, η αξιότιμη υπουργός Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε στο άνοιγμα των σχολείων. Τα αποτελέσματα, τα βιώσαμε αμέσως. Τα κρούσματα στα σχολεία, πανελλαδικά, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν ξεπεράσει τα 15.000, με πηγή τα θετικά self test, άρα μπορεί να είναι και παραπάνω, αφού η αξιοπιστία του συγκεκριμένου τρόπου ελέγχου της θετικότητας δεν είναι πάντα ακριβής.
Όλο το Σαββατοκύριακο εκπαιδευτικοί και γονείς έβγαζαν κραυγές αγωνίας για το άνοιγμα, αλλά κυρίως για την έλλειψη των τεστ από τα φαρμακεία. Κραυγή αγωνίας που είχαν εκπέμψει νωρίτερα, στα μέσα της εβδομάδας οι φαρμακοποιοί, που γνώριζαν τα αποθέματά τους και τις δυνατότητες ανεφοδιασμού. Κι όμως, το υπουργείο εκεί! Να επιμένει ότι θα ανοίξουν κανονικά οι σχολικές μονάδες, όταν την προηγούμενη χρονιά με μικρότερη διασπορά του ιού προκρίθηκε η τηλεκπαίδευση. Και εξαιτίας αυτού του τελευταίου σε συνδυασμό με τη μείωση της καραντίνας για όσους έχουν νοσήσει, από τις δέκα (10) στις πέντε (5) ημέρες προκύπτουν εύλογα ερωτήματα που μέχρι τώρα δεν έχουν απαντηθεί.
Γιατί το υπουργείο κόπτεται τόσο πολύ για τη δια ζώσης εκπαίδευση όταν παλαιότερα μιλούσε για τα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως; Και για να μην υπάρχει παρανόηση, εμείς υποστηρίζουμε αναφανδόν τη διά ζώσης, αλλά υπάρχουν και έκτακτες συνθήκες. Μήπως, για να σκεφτούμε λίγο «πονηρά», πρόκειται για ένα εκ των υστέρων «πείραμα» με σκοπό την «ανοσία της αγέλης» και γιατί ταυτόχρονα υπήρξε «προβληματική» η συμφωνία με τη Cisco για τη WebEx; Επιπλέον, γιατί το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με του υπουργείο Υγείας δεν είχαν προνοήσει για την έγκαιρη προμήθεια των τεστ στα φαρμακεία; Και τρίτον, γιατί να μην γίνονται δωρεάν PCR τεστ, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί.
Αντί όλων αυτών, η κα Κεραμέως, ισχυρίσθηκε σε τηλεοπτική της εμφάνιση στον ΣΚΑΙ ότι το «δόγμα 50%+1» υιοθετήθηκε μετά και από εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων. Δυστυχώς, για την ίδια και για την κυβέρνηση, συνέβη κάτι που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Το μέλος της επιτροπής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος διέψευσε στο δελτίο του ίδιου σταθμού την υπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και τις δυο φορές που προέκυψε αυτό το ζήτημα, δεν συζητήθηκε στην επιτροπή και χωρίς να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά, δήλωσε ότι πρόκειται για καθαρά κυβερνητική απόφαση, που κατά τη γνώμη του μάλλον ελήφθη για εκπαιδευτικούς λόγους.
Εδώ κάποιος δεν λέει όλη την αλήθεια. Όποιος κι αν είναι αυτός, ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει την παραίτησή του γιατί με αυτή τη σύγχυση αμαυρώνεται η εικόνα της κυβέρνησής του και το πιο σημαντικό, απαξιώνονται ταυτόχρονα στα μάτια της κοινής γνώμης και των δύσπιστων συμπολιτών μας η πολιτική, η επιστήμη αλλά και η επιχειρηματικότητα, αφού η μείωση των ημερών της καραντίνας εικάζουν όλοι ότι έχει γίνει σε συμφωνία με τους «σκληρούς» της αγοράς. Ένα κοκτέιλ εξαιρετικά επικίνδυνο για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον…