Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παύλος Γλύξμπουργκ: Θα υποβάλει αίτηση για απόδοση ιθαγένειας – Βορίδης: Πρέπει να διαλέξει επώνυμο, όχι τίτλο ευγενείας

Πρέπει να διαβάσετε

Στο ληξιαρχείο Αθηνών προκειμένου να υποβάλει αίτηση απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, που του αποστερήθηκε με το δημοψήφισμα του 1974, αναμένεται να προσέλθει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Παύλος, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η διαδικασία για να γίνει αυτό προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Βενιζέλου από το 1994 που περιλαμβάνει μια δήλωση στην οποία όποιος ή όποια κάνει αίτηση πρέπει:

1. Να δηλώσει σεβασμό και πίστη στο Σύνταγμα
2. Να αναγνωρίσει ως πολίτευμα την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και άρα να αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974
3. Να επιλέξει ένα επώνυμο

Ερωτηθείς για το θέμα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, είπε αρχικά ότι «εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου. Δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν. Αυτό ήταν πάντα εκεί, δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει ο νόμος Βενιζέλου, από τη στιγμή που δεν αλλάζουμε το πλαίσιο, αν θέλει κάποιος να το ενεργοποιήσει είναι εκεί».

Στην ερώτηση τι θα γίνει με το επώνυμο που πρέπει να διαλέξει ο Παύλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, κατα νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησης. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχει και άλλος. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου».

Βάσει του νόμου Βενιζέλου, μάλιστα, κάποια περιφερειακά μέλη της οικογένειας των Γλύξμπουργκ έχουν λάβει ελληνική ιθαγένεια στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι, κατά τις πληροφορίες, η μητέρα του Παύλου, Άννα-Μαρία, δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδια αίτηση.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι αν ο Παύλος υποβάλει αίτηση και του αποδοθεί ελληνική ιθαγένεια, τότε όσα μέλη της οικογένειάς του είναι εν ζωή και θέλουν το ίδιο πρέπει, επίσης, να υποβάλουν αίτηση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα