Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην πολύκροτη υπόθεσης της Πάτρας.
Το πόσο υπέφερε η 9χρονη Τζωρτζίνα, αλλά και την οδό χορήγησης της κεταμίνης, που καταδεικνύει τον χρόνο δράσης της και τις θανατηφόρες επιπτώσεις που προκαλεί, αναφέρει η αναλυτική έκθεση του εργαστήριου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η εκπομπή Live News του MEGA, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, αποκάλυψε την έκθεση των τοξικολόγων, που οδήγησε στη φυλακή τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως κατηγορούμενη για την δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της. Σε αυτήν αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι δράσης της κεταμίνης, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης της ουσίας.
«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης, αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη, είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.
Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης ενισχύεται επιστημονικά από την αναπνευστική καταστολή που υπέστη η 9χρονη, με το κοριτσάκι να χάνει την αναπνοή του μέσα σε λίγα λεπτά και να σταματάει η καρδιά του.
Η αναπνευστική καταστολή, μετά από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης, είναι πιο σπάνια και παροδική και συνήθως δεν χρήζει υποστήριξης της αναπνοής του ασθενούς, σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου Νίκου Ράικου, η δόση των 6,5 mg/ml (ανά λίτρο αίματος) που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, μπορεί να πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.
«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα, σε συγκέντρωση 6,9 mg/ml (ίδια τάξη μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία».