Την πεποίθηση ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής Βενιζελείου Νοσοκομείου και Υπεύθυνος της μονάδας covid Γρηγόρης Πασπάτης.
Ο κ. Πασπάτης σχολίασε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο 7 με 10 ασθενείς στην κλινική covid, oι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και στην ΜΕΘ δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής. «Κάποιοι παραμένουν στη μονάδα ωστόσο έχουν αρνητικοποιηθεί. Προσωπικά παίρνοντας μια ευθύνη πιστεύω ότι είμαστε προς το τέλος, πιστεύω ότι το τέλος σημαίνει ότι χτίζουμε το τείχος ανοσίας. Το τείχος αυτό, θα χτιστεί με την αύξηση των εμβολιασμένων. Το εμβόλιο μας έδωσε, εμείς στα νοσοκομεία αυτό που κάναμε – γιατί τα νοσοκομεία υπέφεραν – ήταν να διαχειριστούμε τους ασθενείς και να τους βοηθάμε. Άλλους επιτυχώς άλλους δυστυχώς με τα γνωστά αποτελέσματα».
Τόνισε δε, αυτή τη στιγμή χτίζεται το τείχος ανοσίας και πως κακώς υπάρχουν πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν. «Θα μολυνθούν και θα αποκτήσουν ανοσία, έτσι μετά από ένα διάστημα κάποιοι θα έχουν ανοσία επειδή μολύνθηκαν και κάποιοι λόγω του εμβολίου. Έλεγα από την αρχή της πανδημίας, περισσότερο φιλοσοφικά και ιατρικά, ότι αυτές οι πανδημίες κρατούν δύο χρόνια. Δηλαδή στον πλανήτη αν δούμε τις πανδημίες, θα δούμε ότι κράτησαν δύο χρόνια περίπου. Η ιατρική κατάφερε μέσα σε 8 με 9 μήνες να φτιάξει ένα εμβόλιο, για κάτι που ήταν πρωτάκουστο. Τον χειμώνα που θα έρθει τα νοσοκομεία δεν θα κλείνουν τις covid κλινικές και ας έχουμε λίγα κρούσματα, πάντα θα υποβόσκει ο φόβος. Από την άνοιξη του ’22 και μετά η παγκόσμια κοινωνία θα είναι ελεύθερη από τον ιό, διότι θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες στις οποίες ανήκουμε κι εμείς».
Παράλληλα, ο κ. Πασπάτης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι άνω των 40 να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Ο κ. Πασπάτης, σχολίασε πως η παρούσα κυβέρνηση χειρίστηκε πολύ καλά το θέμα της πανδημίας και το θέμα του εμβολιασμού ακόμη καλύτερα. «Δεν το λέω έχοντας κάποια πολιτική στόχευση αλλά το λέω γιατί η πολιτεία έκανε τη μέγιστη κομβική κίνηση να κάνει lockdown, διότι αν είχε συμβεί τότε στην Ελλάδα αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο θα ήμασταν Μπέργκαμο. Καταφέραμε όταν δεν ήμασταν τόσο οργανωμένοι να αναστρέψουμε την πρόοδο του ιού και να μείνει σε χαμηλά επίπεδα. Όταν ο ιός ήρθε επιθετικά και ήμασταν λίγο προσεκτικοί όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη, θρηνήσαμε θύματα και θρηνήσαμε με ρυθμούς που χάθηκε το μέτρο. Από εκεί και πέρα το θέμα των εμβολιασμών, πιστεύω ότι αν κανείς το 2015 έλεγε ότι θα γινόταν εμβολιασμός στο 70-80% και θα πήγαινε μήνυμα στη μαμά μου να κάνει το εμβόλιο θα ήταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».
Σαφώς και μπορούν να υπάρχουν επικοινωνιακές αστοχίες, ανέφερε ο κ. Πασπάτης για να συμπληρώσει πως οι μεγάλες αστοχίες γίνονται με τους συμπολίτες μας που προσπαθούν να επηρεάσουν άλλους για μην εμβολιαστούν.
Αλλάζοντας θέμα, πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία εδώ και δύο μήνες, υπάρχει μια «καταιγίδα» ασθενών οι οποίοι δεν πήγαιναν στο νοσοκομείο είτε γιατί φοβόταν είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια καταιγίδα νοσημάτων που έχει πνίξει τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά τα μεγάλα, διότι το λάθος το έχουμε πει πολλές φορές, είναι ότι το 90% της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας το κάνουν 20 – 25 νοσοκομεία στη χώρα. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πράγματα, αυτή τη δεδομένη στιγμή. Στα δημόσια νοσοκομεία, η πανδημία έπαιξε ρόλο επιταχυντή. Βλέπουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί 10 – 12 χρόνια διότι στην ιατρική τα λάθη χτίζονται. Γίνονται πολλά λάθη που αντιμετωπίζουμε τώρα και η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκε το φαινόμενο της πανδημίας, προσπαθούσε να παλέψει με τα δεδομένα και τώρα θα κληθεί να κάνει πολιτική στην υγεία».
Ο κ. Πασπάτης τόνισε πως η σπονδυλική στήλη του συστήματος υγείας είναι τα δημόσια νοσοκομεία. «Ο ιδιωτικός τομέας είναι αποδεκτός επίσης, έχει κάνει μεγάλα βήματα. Όσο όμως το ποσοστό των πολιτών που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές εταιρίες δεν φτάνει σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορεί ο ιδιωτικός να παίξει το ρόλο που παίζει ο δημόσιος τομέας, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα».
Το 98% του κορωνοϊού, το αντιμετώπισε το δημόσιο σύστημα, επεσήμανε ο κ. Πασπάτης. «Μπορεί οι συνάδελφοι του ιδιωτικού να βοήθησαν αλλά το 98%, έγινε από το δημόσιο σύστημα. Αυτή τη στιγμή στο δημόσιο τομέα, πρέπει να δούμε κάποια πράγματα που έχουν ελλείψεις. Σε συγκεκριμένες ειδικότητες και πρέπει να δούμε όλο το θέμα γιατί είναι τεράστιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι στο νησί, το ΠΑΓΝΗ έχει 9 ειδικευόμενους. Δεν παράγεται αυτός ο αριθμός των απαιτούμενων για να καλύψουν τις σημερινές θέσεις, όταν μιλάμε για μια ειδικότητα που διευρύνεται. Δύο φορές την εβδομάδα έχω εγώ αναισθησιολόγους».
Ο κ. Πασπάτης σημείωσε πως ούτε υπάρχουν ούτε παράγονται αναισθησιολόγοι και εκεί υπάρχει η ευθύνη της κεντρικής πολιτείας, που θα πρέπει το θέμα να το δει συνολικά και στη συγκεκριμένη ειδικότητα. «Να υπάρξουν μπόνους, αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη, στο λύνουν όμως. Με την εισαγωγή από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή εγώ ήμουν 35-40 χρονών θα μπορούσα να πάω στη Μ. Βρετανία και να παίρνω ένα μισθό 6 – 7 χιλ. λιρών το μήνα. Αυτοί είναι οι μισθοί που παίρνουν οι καινούριοι γιατροί. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ο καινούριος επιμελητής Β’ παίρνει από 1.100 – 1.150 με καμία διάθεση υποτίμησης. Αλλά όταν μιλάμε για ανθρώπους μεταξύ 35 – 40 ετών που έχουν την μέγιστη ευθύνη, και τους δίνεις 1.100 ευρώ αντιλαμβάνεσθε ότι δεν θα έρθουν να δουλέψουν».
Ο κ. Πασπάτης υπογράμμισε πως μέσα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι γιατροί λείπουν από τη χώρα. «Οι καλοί γιατροί ή αυτοί που δεν έβρισκαν δουλειά πήγαν έξω να εκπαιδευτούν, βρήκαν καλύτερα χρήματα και δύσκολα θα γυρίσουν. Υπάρχει μια στασιμότητα στο σύστημα υγείας. Αν ένας νέος συνάδελφος δεν μπορεί να μετακινηθεί από το ένα σημείο στο άλλο. Η επιστήμη και η εκπαίδευση παράγονται στα δημόσια νοσοκομεία, παράγεται στα δημόσια νοσοκομεία κι εκεί θα κινηθεί η επιστήμη».
Σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, πρέπει να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς, όχι όμως να γίνει ασύμβατο με τον μέσο Έλληνα. «Πρέπει να τα δούμε αυτά τα πράγματα πάντως. Οι μισθοί που παίρνουν οι αποκλειστικής απασχόλησης γιατροί του ΕΣΥ στους νέους, το θεωρώ απαράδεκτο. Να υπάρξει μια κινητικότητα επιστημονική ανάμεσα στα νοσοκομεία, δεν χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων».
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να είναι οίκοι ευγηρίας, επεσήμανε ο κ. Πασπάτης. «Έχουμε μικρά νοσοκομεία, τα οποία επειδή δεν μπορούν να λειτουργούν έχουν καταντήσει να λειτουργούν σαν οίκοι ευγηρίας. Τα νοσοκομεία είναι δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, πρέπει να είναι οργανωμένες ιατρικές μονάδες. Αυτή τη στιγμή, οι Ηρακλειώτες μετά το κέντρο της Αθήνας έχουν το καλύτερο επίπεδο υγείας».
Κλείνοντας, ο κ. Πασπάτης, ανέφερε πως το τμήμα του είναι τμήμα αναφοράς για ορισμένα νοσήματα και δέχεται ασθενείς από όλη την Κρήτη. «Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το πράγμα που γίνεται στο Λασίθι. Αυτό που έχει δείξει μια μελέτη, είναι ένα νοσοκομείο στην Παχειά Άμμο που αποτελεί τη χρυσή τομή, από πλευράς γεωγραφίας και θα συνδέσει και είναι κοντά τον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα που είναι οι δύο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Να λειτουργήσει και ένα κέντρο υγείας, ενισχυμένο στη Σητεία. Οι κοινωνίες πρέπει να το αποδεχτούν για να έχουν ένα οργανωμένο νοσοκομείο δευτεροβάθμιας υγείας στο Λασίθι».