Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΠΑΣΟΚ: Σε καθεστώς ομηρίας έχει θέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αλιείς με «βιντζότρατα»

Πρέπει να διαβάσετε

Το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχει θέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αλιείς με «βιντζότρατα», θίγουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με κοινοβουλευτική παρέμβαση τους – Ερώτηση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπευθύνου ΚΤΕ  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, Μανόλη Χνάρη.

 

Οι Βουλευτές προέβησαν στην παρέμβαση αυτή, κατόπιν συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπευθύνου ΚΤΕ του αρμοδίου Τομέα, Μανόλη Χνάρη με τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Φατούρο, τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών «Η  ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και λοιπούς εκπροσώπους των αλιέων της βιντζότρατας, στο γραφείο συνεδριάσεων της παράταξης στο Μέγαρο της Βουλής, οι οποίοι μάλιστα έγιναν δεκτοί και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη καθώς επίσης και από το Γραμματέα της ΚΟ και Βουλευτή του ν. Κέρκυρας Δημήτριο Μπιάγκη. 

Ειδικότερα, το κείμενο της Ερώτησης παρατίθεται επί λέξει ως ακολούθως:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τσιάρα Κωνσταντίνο.

 

ΘΕΜΑ: «Σε καθεστώς ομηρίας έχει θέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αλιείς με «βιντζότρατα».

 

κ. Υπουργέ,

 

Το εργαλείο «βιντζότρατα» είναι ιστορικό και παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο, παρά τη σημαντικότητα του, από 40 και πλέον έτη έχουν τεθεί σταδιακά τεχνικά / περιοριστικά μέτρα στη χρήση της, ενώ έχει απαγορευτεί η έκδοση νέων αδειών. Κατά καιρούς, επίσης, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για χορήγηση αποζημιώσεων για εθελοντική απόσυρση του εργαλείου.

 

Τα τελευταία έτη έχει ενταθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η πίεση κατά του εργαλείου αυτού.

 

Συγκεκριμένα, ενώ είχε υποβληθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαχειριστικό Σχέδιο για το 2021 – 2024 για τη «βιντζότρατα», αλλά και από το 2010 μέχρι και το 2023, όλοι οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλες τις ερωτήσεις Βουλευτών στην Ελληνική Βουλή, δήλωναν ότι η λειτουργία ή μη της «βιντζότρατας» θα εξαρτάται κάθε φορά από τα επιστημονικά αποτελέσματα των μελετών και ελέγχων των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, η Κυβέρνηση υπαναχώρησε και δεν έθεσε το Διαχειριστικό Σχέδιο σε ισχύ και αυθαίρετα δεν επιτρέπει την αλίευση με «βιντζότρατα», κρατώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία τους αλιείς αυτούς.

 

Παράλληλα, το Συμβούλιο της  Επικρατείας (Α’ Τμήμα) με την υπ’ αριθμ. 2133/2022  απόφασή του δέχθηκε ότι το Κράτος οφείλει «να ρυθμίσει την επαγγελματική δραστηριότητα των κατόχων της άδειας αλιείας με βιντζότρατα, κατά μείζονα, δε, λόγο εφόσον το εν λόγω εργαλείο δεν έχει διαγραφεί από το Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο».

 

Ωστόσο, παρά την έκδοση της παραπάνω απόφασης, το μόνο που έπραξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν η υλοποίηση προγράμματος απόσυρσης  με εθνικούς πόρους (de minimis), με αποτέλεσμα την απόσυρση 25 σκαφών ενώ απομένουν ακόμα 100 περίπου σκάφη.

 

Επειδή πάγια θέση μας είναι ότι, μία βιώσιμη αλιεία πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά και να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αυτών που την ασκούν.

 

Επειδή τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η αλιεία των εναπομεινάντων σκαφών με το εργαλείο «βιντζότρατα» μπορεί να συνεχιστεί.

 

Επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό ένα παραδοσιακό εργαλείο για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και εθνικούς, εμμέσως, κρατώντας σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας τους αλιείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αλιευτικό όργανο.

 

Επειδή ο πρωτογενής τομέας, κλάδος του οποίου αποτελεί και η αλιεία, συνιστά μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για τα ακόλουθα ζητήματα:

 

  1. Ποιοί οι λόγοι και τα επιστημονικά στοιχεία που συνηγορούν στην κωλυσιεργία του Υπουργείου σας για τη συνέχιση της αλιείας με το εργαλείο «βιντζότρατα»;
  2. Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να επανυποβάλει στην Ε.Ε. Διαχειριστικό Σχέδιο για αλιεία με το εργαλείο «βιντζότρατα»;
  3. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους κατόχους αδειών με το εργαλείο «βιντζότρατα» για την περίοδο 2021 – 2024;»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα