Σε μείζον θέμα στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης εξελίσσονται οι ελλείψεις αναισθησιολόγων καθώς οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν πλέον αυτή την ειδικότητα.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
«Σταδιακά μετά το νέο έτος έχουμε προχωρήσει σε άνοιγμα, είμαστε ευτυχείς στην Κρήτη, διότι δεν αντιμετωπίσαμε την πίεση και δεν είχαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η συμπρωτεύουσα ή η Αττική με πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κλείσουν και να απομονωθούν νοσοκομεία σε νοσοκομεία COVID. Ολόκληρα νοσοκομεία, υπήρξαν νοσοκομεία που μείωσαν αλλά σε μικρό ποσοστό τον αριθμό είτε των τακτικών εξωτερικών ιατρείων είτε των χειρουργικών επεμβάσεων. Έχουμε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχει επαναφέρει τα χειρουργικά τραπέζια ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να έχουμε μείωση ή αύξηση που γίνεται σε συνεννόηση με την ΥΠΕ Κρήτης και το συντονιστικό. Έχουμε μια ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν ανοίξει χειρουργεία, προσπαθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς να προχωρούν σταδιακά σε ένα άνοιγμα, που θα προσφέρει ασφάλεια και στον ασθενή και στους υγειονομικούς. Βλέπουμε ότι μετά το Πάσχα και αν δεν έρθουμε αντιμέτωποι με κάποια μετάλλαξη, που μπορεί να ανατρέψει την εικόνα σε νοσοκομεία που δεν παρουσιάζονται προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού και τα χειρουργεία για να μπορούν να γίνουν, χρειάζονται αναισθησιολόγους και το αναφέρω γιατί είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κρήτη, σε όλη τη χώρα και είναι πανευρωπαϊκό» σημείωσε η κα. Μπορμπουδάκη.
Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε αυτή την ειδικότητα. «Προκηρύσσουμε θέσεις και με κίνητρα, δεν έχουμε πολλά περιθώρια σαν ΥΠΕ, έχουμε τη δυνατότητα να προκηρύξουμε για μόνιμες θέσεις γιατρούς, είτε θέσεις επιμελητή Β’ είτε επιμελητή Α’ είτε Διευθυντή ΕΣΥ. Όσο ανεβαίνουμε βαθμίδα είναι περισσότερα και τα χρήματα, με τα οποία αμείβεται ο γιατρός. Έχουμε προκηρύξει πολλές φορές κατά τα προηγούμενα δύο έτη, θέσεις Διευθυντών ΕΣΥ, που είναι η υψηλότερη βαθμίδα, αυτό δίνει μια προσαύξηση του βασικού μισθού γύρω στα 700-800 ευρώ, και παρόλα αυτά δεν έχουμε υποψηφιότητες, με αποτέλεσμα να προκηρύσσεται η θέση να βγαίνει άγονη και να την επαναπροκηρύσσουμε. Επίσης, δεν έχουμε επικουρικούς, δεν έχουμε στη λίστα επικουρικού που είναι πολύ άμεσο, δηλαδή με ένα αίτημα και την έγκριση του υπουργείου που μπορεί να γίνει μέσα σε 48 ώρες και την υπογραφή από την ΥΠΕ που γίνεται την ίδια στιγμή, θα μπορούσαμε να έχουμε αναισθησιολόγο. Ευτυχώς πριν από μερικές ημέρες υπογράψαμε για μια αναισθησιολόγο που ήρθε στο Βενιζέλειο και είμαστε χαρούμενοι γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν ούτε στη λίστα επικουρικού».
Η κα. Μπορμπουδάκη σημείωσε πως στο ΠΑΓΝΗ έχει στελεχωθεί το αναισθησιολογικό τμήμα και η 7η ΥΠΕ Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τη Διοίκηση του νοσοκομείου όσο και με την Διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τμήμα προσελκύει γιατρούς, που θέλουμε να τους κρατήσουμε στην Κρήτη. Εκεί ζητείται η βοήθεια των Διευθυντών γιατί για να κρατήσεις κάποιον πρέπει να τον προσέχεις κιόλας. Επομένως, έχουμε στελεχώσει και είναι αλήθεια ότι έχει έρθει ένας μεγάλος αριθμός αναισθησιολόγων στο ΠΑΓΝΗ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αντίστοιχα και στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Επομένως τα δύο νοσοκομεία που καλύπτουν ανατολική και δυτική Κρήτη, έχουν επάρκεια αναισθησιολογικού προσωπικού άρα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε χειρουργικά τραπέζια και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που είναι χρόνιο, μπορεί να είχε αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας αλλά είναι πρόβλημα πάνω από 10 ετών, με τα χειρουργεία και τις λίστες αναμονής που είναι πολυπαραγοντικό. Έχουμε καταφέρει να στελεχώσουμε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και να ενισχύεται από το ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Χανίων, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ένα νοσοκομείο όπως στο Ρέθυμνο να λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγους. Στο Βενιζέλειο γίνεται μια σημαντική προσπάθεια όπως και στου Λασιθίου».
Κλείνοντας, η κα. Μπορμπουδάκη επεσήμανε πως στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας αριθμός γιατρών που έχει την πεποίθηση ότι οι οικονομικές απολαβές που θα λαμβάνουν σε χώρες όπως η Κύπρος ή στο εξωτερικό θα είναι υψηλότερες από τις απολαβές που ενδεχομένως να έχουν στη χώρα μας. «Αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες, είναι γενικευμένο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα και είναι κάτι σαφώς επηρεάζει τους γιατρούς αλλά και άλλες ειδικότητες, γιατί και οι νοσηλευτές που έχουν εξειδίκευση είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και έχουμε περιπτώσεις που νοσηλευτές ζητούν να εργαστούν στο εξωτερικό διότι η ποιότητα ζωής τους θα είναι καλύτερη».