Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πασαδάκης: «Τα Χανιά θα πρέπει να γίνουν το κέντρο δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων για την Ελλάδα»

Πρέπει να διαβάσετε

«Ίσως αυτή τη φορά να αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τις σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Στόχος, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι η απόφαση γεώτρησης να ληφθεί εντός του 2024 και η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, εκδόθηκε σχετική NAVTEX, βάσει της οποίας ξεκίνησε τον πλου προς το σημείο ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift της Exxon Mobil μαζί με το συνοδευτικό Alexander. Τα δυο πλοία βρίσκονται εν πλω νοτίως της Παλαιόχωρας Χανίων στο Λιβυκό, έχοντας αποπλεύσει από τους Καλούς Λιμένες με προορισμό τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα Exxon Mobil – HelleniQ Energy. Η NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου προβλέπει ότι από 8 Νοεμβρίου 2022 δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και στη συνέχεια να αρχίσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο.

Τις εξελίξεις σχολίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ, Νίκος Πασαδάκης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη.

«Εγώ 30 χρόνια παρακολουθώ αυτήν την αγορά. Πολλές φορές έγιναν κινήσεις, οι οποίες όμως δυστυχώς έμειναν στη μέση.  Πρωτοβουλίες όμορων κρατών όπως του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν τις δυνατότητες του χώρου. Παράλληλα, η τεχνολογία πλέον αυτή τη δεκαετία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα που έχει μια γεώτρηση σε τόσο βαθειά νερά όσο στην ανατολική μεσόγειο και ειδικά στη νότια Κρήτη. Επομένως, αν μείνουμε προσηλωμένοι, είναι εφικτός  ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός για το 2025» σημείωσε ο κ. Πασαδάκης, και πρόσθεσε: «Ενώ γίνονται κάποιες παραχωρήσεις, στη συνέχεια τις εγκαταλείπουμε, βάζουμε διαφορετικούς  ενεργειακούς στόχους και είμαστε δυστυχώς η λιγότερο μελετημένη χώρα από άποψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας κι αυτό είναι κρίμα».

Ως προς τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς από οργανώσεις, ο κ. Πασαδάκης σημείωσε πως αν λάβουμε υπόψη τη στατιστική των ατυχημάτων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, θα εκπλαγούμε, διότι βάσει αριθμητικών δεδομένων είναι ίσως η ασφαλέστερη βιομηχανία του κόσμου.

«Μια μεγάλη εταιρεία δε ρισκάρει, ειδικά σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκό, όπως είναι η Ελλάδα. Γιατί θα μου πείτε και στη Νιγηρία κάνουν γεωτρήσεις κι έχει όλη η χώρα καταστραφεί από διαρροές. Ναι, εκεί γίνεται.  Αλλά σε ένα ευρωπαϊκό χώρο με θεσμοθετημένο νομοθετικό πλαίσιο, αυστηρό περιβαλλοντικά, νομίζω ότι αυτές οι ανησυχίες μπορούν πραγματικά να υποστηριχθούν σοβαρά από επιστημονικούς φορείς κι εμείς είμαστε ένας τέτοιος φορέας, έχουμε μια κατεύθυνση περιβαλλοντική. Ασχολούμαστε σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας στην επιστημονική υποστήριξη τέτοιων θεμάτων και νομίζω ότι κανείς δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να αποτολμήσει κάτι το οποίο θα του καταστρέψει όλη την επενδυτική του στρατηγική. Ειδικά για τα γεωφυσικά, είναι υπερβολές αυτά τα οποία ακούγονται. Όταν επενδύουν σε μια γεώτρηση 100 εκ. ευρώ, γιατί τόσο θα κοστίσει μια πρώτη γεώτρηση νότια της Κρήτης, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή επένδυση».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου επανέλαβε τα παραδείγματα του Ισραήλ και της Αιγύπτου που ήδη παράγουν, καθώς και της Κύπρου η οποία, έχοντας ακολουθήσει μια συνεπή πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, πλέον είναι στο «κατώφλι» της παραγωγής. Ακόμη, αναφέρθηκε στη Νορβηγία, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, από χώρα ψαράδων και μεταναστών, έγινε η πιο πλούσια χώρα του δυτικού κόσμου από το πετρέλαιο.

«Θεωρητικά τα Χανιά θα πρέπει να γίνουν το κέντρο δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων για την Ελλάδα και σ’αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε. Είμαστε ένα ολοκληρωμένο κέντρο. Ένας λόγος που δημιουργήθηκε το δικό μας Ινστιτούτο, ήταν για να συνδράμει ως επιστημονικός φορέας της πολιτείας  σ’αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά θέλουμε υποστήριξη από την πολιτεία. Πρέπει να ετοιμάσουμε το επιστημονικό δυναμικό που θα ασχοληθεί. Όμως όλα αυτά χρήζουν χρηματοδοτήσεων. Αυτά τα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυσή μας, δεν έχουμε δει αυτό το ενδιαφέρον από τη μεριά της πολιτείας», κατέληξε ο κ. Πασαδάκης, προσθέτοντας παράλληλα πως πέρα από τα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν ευκολότεροι στόχοι, ίσως μικρότεροι, αλλά στα «κιλά» της Ελλάδας, τους οποίους θα μπορούσε να τους αντιμετωπίσει ακόμη και με έναν εθνικό επενδυτικό βραχίονα, δηλαδή ακόμη και με μια κρατική εταιρεία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα