Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρουσίαση των Δράσεων Διεθνοποίησης του ΕΛΜΕΠΑ στην Βουλή των Ελλήνων

Πρέπει να διαβάσετε

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της διεθνοποίησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) παρουσίασε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, στη Βουλή των Ελλήνων, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κώστας Πετρίδης. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η Διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων», που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Αίθουσα Γερουσίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Νίκου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), κ. Περικλή Μήτκα, καθώς και του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης Πρυτανικές Αρχές από ελληνικά πανεπιστήμια με ομιλίες και παρουσιάσεις.

Κατά την ομιλία του, ο Αντιπρύτανης κ. Κώστας Πετρίδης ανέφερε ότι το ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχει ενεργά σε πανευρωπαϊκά δίκτυα πανεπιστημίων, όπως το ATHENA European University και το HEROES Alliance. Μέσα από αυτά τα δίκτυα, το πανεπιστήμιο ενισχύει τη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες κινητικότητας για φοιτητές και προσωπικό.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε επίσης τη συμμετοχή του ΕΛΜΕΠΑ σε κορυφαία ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, όπως το Graphene Flagship, που προωθεί καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας, και το HiPER, το οποίο επικεντρώνεται στην καθαρή ενέργεια. Μέσα από αυτά τα έργα, όπως ανέφερε, το ΕΛΜΕΠΑ ενισχύει τη διεθνή του φήμη και προάγει την έρευνα αιχμής.

Επιπροσθέτως, ο Αντιπρύτανης υπογράμμισε ότι το ΕΛΜΕΠΑ έχει επενδύσει στην ανάπτυξη διεθνώς προσανατολισμένων προγραμμάτων σπουδών, όπως το EMINENT MSc. Το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε, προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο και στηρίζει τη δημιουργία ενός διαπολιτισμικού περιβάλλοντος μάθησης. Παράλληλα, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο έχει εισάγει αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών και καινοτόμα μοντέλα εκπαίδευσης που συνδυάζουν την εξ αποστάσεως με τη φυσική παρουσία, καθιστώντας τις σπουδές πιο προσιτές για φοιτητές από τρίτες χώρες.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του πανεπιστημίου σε ερευνητικές υποδομές, όπως το Infrachip, που εστιάζει στις τεχνολογίες ημιαγωγών, και το EMERGE, το οποίο προάγει την ανάπτυξη εκτυπώσιμων ηλεκτρονικών συσκευών. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, επεσήμανε, το ΕΛΜΕΠΑ συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμων και πράσινων τεχνολογιών, ενώ ενισχύει τη συνεργασία του με κορυφαία διεθνή ερευνητικά κέντρα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας που διοργανώνει το πανεπιστήμιο, όπως τα Erasmus Days και η Εβδομάδα Διεθνούς Συνεργασίας με Αφρικανικά Πανεπιστήμια, οι οποίες, όπως ανέφερε, ενισχύουν τη διεθνή παρουσία και τη διασύνδεση του ΕΛΜΕΠΑ με εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς παγκοσμίως.

Καταληκτικά, ο κ. Πετρίδης ανέδειξε τη σημασία της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία με διεθνείς εταιρείες για την πρακτική άσκηση φοιτητών, καθώς και την υποτροφία Fulbright Scholar-in-Residence που έλαβε ο ίδιος, ενισχύοντας τις συνεργασίες με αμερικανικά ιδρύματα. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ για το 2022, κατά την οποία το ΕΛΜΕΠΑ πέτυχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη διεθνοποίηση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Οι δράσεις διεθνοποίησης που παρουσίασε ο κ. Πετρίδης επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του ΕΛΜΕΠΑ στην ακαδημαϊκή αριστεία και την ενίσχυση της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς του, καθιστώντας το πρότυπο για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα