Χνουδωτά μουσούδια, νυσταγμένες καλημέρες πριν την δουλειά και χαμογελαστές καλησπέρες αργά το βραδάκι μεταξύ των γειτόνων και αναμφισβήτητα η συνύπαρξη μας με τα κατοικίδια μας και η καθημερινή μας ρουτίνα βελτιώνουν τις κοινωνικές μας συναναστροφές και μας δένουν σε κοινωνίες πιο ευτυχισμένων, πιο χαμογελαστών και πιο καλών ανθρώπων.
Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον Μίκη στο Δημοτικό Κυνοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, ήξερα ότι το τρίποδο ψηλόσωμο σκυλί με την πειθαρχημένη φυσιογνωμία και την ελιά στο μάτι είχε οδηγηθεί από το πεπρωμένο του εκεί για να συναντηθούμε. Και χωρίς δεύτερες σκέψεις τον υιοθέτησα. Και άλλαξαν οι ζωές μας προς το πολύ καλύτερο, όπως προς το πολύ καλύτερο αλλάζει ο κάθε Μίκη την ζωή όσων από εμάς συνυπάρχουμε κάτω από την ίδια στέγη, με τις τριχωτές φυσιογνωμίες που κυλιούνται στα χαλιά μας, γαυγίζουν τους ανεπιθύμητους μακριά από τον χώρο μας, κοιμούνται στα πόδια μας, και μας αγαπούν χωρίς όρους και σοβαρές αιτίες … απλά μας αγαπούν!!
Ο Μίκη μου, με την αναπηρία που έχει, δεν είναι για μακριές βόλτες. Οι βόλτες μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, περιορίζονται στα 500 μέτρα το πολύ με πολλές στάσεις, αγκαλιές, κουβέντες ενθάρρυνσης του και χάδια … πολλά χάδια. Αυτό, σε συνδυασμό με συζητήσεις με τις γειτόνισσες στις βόλτες με τα κατοικίδια μας, έφερε στην κουβέντα της έλλειψης πάρκων σκύλων στον Δήμο μας. Ίσως υπάρχουν και να υπάρχουν ένα δύο πάρκα στο κέντρο της πόλης μας, ωστόσο, στις γειτονιές μας και στις πιο απομακρυσμένες συνοικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή.
Αναφέρομαι σε χώρους μικρούς σχετικά, περιφραγμένους, με καλαίσθητα κιόσκα και κάποια παγκάκια και τραπέζια εξωτερικού χώρου τοποθετημένα περιμετρικά για εμάς, με βασικές υποδομές ειδικού τάπητα, παιχνιδιών και παροχής πόσιμου νερού, όπου τα σκυλιά μας να μπορούν υπό την διακριτική και διαρκή παρακολούθηση μας, ελεύθερα λουριού να παίζουν, να τρέχουν και να αποφορτίζουν την όποια ενέργεια τους έχει μείνει, μετά την αρχική βόλτα τους (πάντα με τα σακουλάκια και τα ειδικά υγρομάντηλα καθαριότητας στις τσάντες μας εμείς). Πάρκα περιφραγμένα όπου τα σκυλιά μας θα έχουν την δυνατότητα να κοινωνικοποιούνται την ίδια ώρα που και εμείς οι κάτοικοι των περιοχών θα γνωριζόμαστε, θα επικοινωνούμε και θα δένουμε σε πιο μονιασμένες κοινωνίες ανθρώπων.
Το πιστό καθημερινό ραντεβού του Μίκη με την Βάφλα, την Κούκι και τον Δούκα, το παιχνίδι μεταξύ τους, μερικές ασκήσεις στις μικρές ράμπες, τα πήγαινε-έλα στους ξύλινους διαδρόμους «πασαρέλας» αλλά και το παιχνίδι το δικό μας και των παιδιών μας μαζί τους με το μπαλάκι ή ακόμη και αυτό το άραγμα τους στις δροσιές κάτω από τα κιόσκια, ενώ εμείς θα «τα λέμε» μεταξύ μας, σίγουρα προσθέτουν ένα θετικό πρόσημο στο κοινωνικό και φιλοζωικό πρόσωπο του Δήμου μας και της κάθε Δημοτικής Αρχής που στις άμεσες προτεραιότητες τους δεν ξεχνούν να διασφαλίσουν τις πολύ αναγκαίες αυτές παροχές στην ζωή των Δημοτών τους, στις ζωές μας.
Τα πάρκα σκύλων (dog parks) είναι περιφραγμένοι και διαμορφωμένοι δημόσιοι χώροι, οι οποίοι λειτουργούν συνήθως από τις 07.30 – 10.30 μμ και συντηρούνται από τους εκάστοτε Δήμους. Στην είσοδο τους υπάρχει πινακίδα με τους κανόνες χρήσης τους για την καλή λειτουργία και την ασφάλεια των σκυλιών και των «γονιών» τους. Για παράδειγμα, τα ανεμβολίαστα ή τα επιθετικά σκυλιά απαγορεύεται να εισέλθουν στον χώρο, όπως επίσης υποχρεωτικά τα περιλαίμια ή το στηθόλουρο θα πρέπει να παραμένουν πάνω στο σώμα των σκυλιών καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής τους εντός του χώρου.
Η περίφραξη θα πρέπει να είναι ανθεκτική και οι πόρτες να παραμένουν κλειστές, ώστε να μην μπορεί να βγει στον δρόμο ασυνόδευτο κανένα σκυλί.
Κανονικά θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός χώρου των μικρόσωμων από τους μεγαλόσωμους φίλους μας για την αποφυγή διένεξης μεταξύ τους και πιθανότητας τραυματισμού. Εννοείται ότι η ευθύνη σε αυτές τις περιπτώσεις βαρύνει τους σκυλογονείς και μόνο.
Ειδικά παιχνίδια επιδεξιότητας βοηθούν στην εκγύμναση και εκτόνωση των σκύλων, κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι θα καθαρίζονται καθημερινά μεσημέρι και βράδυ από την υπηρεσία καθαριότητας και φυσικά κατά τις βραδινές ώρες ο φωτισμός θα πρέπει να είναι ενισχυμένος και άνω του επαρκούς για την ασφάλεια των επισκεπτών. Μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, ο χώρος καλό θα είναι να κλειδώνεται και να προφυλάσσεται, καθώς κατά κανόνα κυκλοφορούν ανάμεσα μας και εκείνοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη της μη καταστροφής και της ατομικής φροντίδας των κοινόχρηστων χώρων.
Οι χώροι των πάρκων σχεδιάζονται και δημιουργούνται με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες σε κατοικίδια κάθε γειτονιάς και συνήθως για την φιλοξενία τους χρησιμοποιούνται οι αναξιοποίητοι δημοτικοί χώροι που σε έκταση και γεωγραφική τοποθεσία είναι ικανοί να «σηκώσουν» τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίες υποχρεωτικά φέρουν το ίδιο ISO κατασκευαστικής ασφάλειας, με ίσως διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις κατά τόπους κλιματολογικές συνθήκες και ανάγκες των τετράποδων πληθυσμών. Συνήθως τα πάρκα σκύλων καλύπτουν εκτάσεις από 290 έως και 500 τ.μ.
Η ύπαρξη των πάρκων αυτών κοντά σε γηροκομεία και σχολεία είναι ιδανικοί για την αφύπνιση της φιλοζωικής συνείδησης και της εξάλειψης πιθανών φοβικών συμπεριφορών απέναντι στα ζώα.
Ο φυσικός χλοοτάπητας, η δεντροφύτευση και η φύτευση καλωπιστικών φυτών περιμετρικά εντός και εκτός της περίφραξης θα ήταν ένα επιπλέον «συν» στα πάρκα σκύλων, γεγονός που ωστόσο σημαίνει την ανάγκη εξεύρεσης μεγαλύτερων κονδυλίων για την συντήρησης των χώρων και αυξημένη ανάγκη σε προσλήψεις προσωπικού από την Αντιδημαρχία Πρασίνου του εκάστοτε Δήμου, συνθήκη η οποία θεσμικά επιβάλλεται να υποστηριχθεί από την Πολιτεία.
Ανάμεσα στα άλλα θετικά που απορρέουν από την κατασκευή τους, τα πάρκα σκύλων βοηθούν ιδιαίτερα τα αδεσποτάκια και τα σκυλιά που έχουμε υιοθετήσει από τα καταφύγια ζώων στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους ανθρώπους και στην ασφαλή και ποιοτική συνύπαρξη των ειδών μας μέσα στις ίδιες κοινωνίες, ενώ συγχρόνως δίνουν λύσεις και σε εμάς τους πολίτες ώστε να τους παρέχουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης μέσα στα ασφυκτικά ωράρια και των όλο και πιο απομονωμένων πλέον βίων και οικιών μας που χαρακτηρίζουν την εποχή μας.
Η ίδρυση και η λειτουργία των περιφραγμένων πάρκων σκύλων προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 4830/2021 (Α ́169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο παρατείνεται έως και την 31 Δεκεμβρίου του 2024, σύμφωνα με την με αριθμ. 78944/27.10.2021 Πρόσκληση ΧΙΙ (ΑΔΑ: 9Ο0Τ46ΜΤΛ6-ΣΤΒ) όπως τροποποιήθηκε με την με αριθμ. 17241/16.03.2022 1η Τροποποίηση της Πρόσκλησης ΧΙΙ (ΑΔΑ: ΩΝ4Μ46ΜΤΛ6-Σ2Χ) και με την με αριθμ. 27175/27.04.2022 2η Τροποποίηση της Πρόσκλησης ΧΙΙ (ΑΔΑ: ΨΘΨ446ΜΤΛ6-Α2Ο).