Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρίσι: Αγώνας δρόμου για να καθαρίσει ο «τοξικός» Σηκουάνας

Πρέπει να διαβάσετε

Παρότι έχει υμνηθεί στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική και αποτελεί σταθερά αγαπημένο στέκι ερωτευμένων, ο Σηκουάνας κάθε άλλο παρά ένα περιβαλλοντικό στολίδι για την Πόλη του Φωτός αποτελεί.

Το εμβληματικό ποτάμι που διατρέχει τη γαλλική πρωτεύουσα, αργοπεθαίνει εδώ και δεκαετίες λόγω εκτεταμμένης μόλυνσης των νερών του.

Το παμπάλαιο αποχετευτικό σύστημα της πόλης αναμειγνύει τα λύματα με το νερό της βροχής. Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων και υπερφόρτωσης του συστήματος, το μείγμα αυτό μολυσμένου νερού εκατομμυρίων κ.μ καταλήγει στο Σηκουάνα μέσω δεκάδων αγωγών ομβρίων υδάτων.

Το κολύμπι στο Σηκουάνα είναι απαγορευμένο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, από το 1923. Ενώ τα νερά του είναι τόσο τοξικά, ώστε ελάχιστα είδη ψαριών έχουν απομείνει. Ουσιαστικά, η χρησιμότητα του ποταμιού περιορίζεται μόνο στη λειτουργία του ως υδάτινης οδού για μεταφορές ανθρώπων και αγαθών και «τάφου» για λογής άχρηστα αντικείμενα.

Ωστόσο, τώρα, εν όψει των Ολυμπιακών του 2024, τα θολά καφε-πράσινα νερά του έχουν μια ευκαιρία «αναγέννησης».

Παρίσι: Αγώνας δρόμου για να καθαρίσει ο «τοξικός» Σηκουάνας-1
Το κολύμπι στα νερά του Σηκουάνα είναι απαγορευμένο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, από το 1923

Ενα τόσο περίπλοκο όσο και κοστοβόρο έργο καθαρισμού του Σηκουάνα αναμένεται να αποκαταστήσει το ποτάμιο οικοσύστημα, ώστε ο διάσημος, πλην (προσώρας) απαγορευμένος ποταμός να βρει το ρόλο του όχι μόνο για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και διαχρονικά. Και σε έναν πλανήτη με ολοένα και μεγαλύτερες θερμοκρασίες, να αποτελεί ανάσα δροσιάς για ντόπιους και ξένους, καθιστώντας τη γαλλική πρωτεύουσα βιώσιμη στα ολοένα και συχνότερα επεισόδια καύσωνα.

«Θα προκαλέσει τσουνάμι, ας πούμε, στον κόσμο διότι πολλές πόλεις παρακολουθούν το Παρίσι. Είναι η αρχή ενός κινήματος. Αυτό ελπίζουμε, τουλάχιστον…» σημειώνει ο Νταν Ανγκελέσκου, επιστήμονας που παρακολουθεί την ποιότητα νερού του Σηκουάνα, με τακτική δειγματοληψία.

Η προθεσμία των Ολυμπιακών ουσιαστικά επιτάχυνε το εγχείρημα του καθαρισμού, ο σχεδιασμός του οποίου «λιμνάζει» επί δεκαετίες.
Η επιτακτικότητα να είναι όλα έτοιμα για τους 10.500 αθλητές των Ολυμπιακών και ακολούθως των 4.400 των Παραολυμπιακών ουσιαστικά επισπεύδει μια διαδικασία ύψους 1,4 δισ. ευρώ που, όπως λένε αξιωματούχοι του Δήμου, θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Παρίσι: Αγώνας δρόμου για να καθαρίσει ο «τοξικός» Σηκουάνας-2
Μερικά από τα πεταμένα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού – Πηγή: Shutterstock

Όμως, εκτός από τη φιλοξενία ανοιχτών αγώνων κολύμβησης, ο Σηκουάνας θα αποτελέσει το θέατρο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 που για πρώτη φορά δε θα οργανωθεί όχι σε κάποιο στάδιο, αλλά κατά μήκος του υδάτινου εμβλήματος της πόλης και τις όχθες του.

Το πρόγραμμα

Πάνω από μισό δισ. ευρώ αποδίδονται σε τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης και άλλα δημόσια έργα που θα μειώνουν την απόρριψη στον ποταμό των ανεπεξέργαστων, γεμάτων βακτήρια, λυμάτων όταν βρέχει.

Επιπλέον, κατασκευάζεται μια εγκατάσταση αποθήκευσης δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz, χωρητικότητας όσο 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, όπου θα καταλήγει το μολυσμένο νερό το οποίο θα περνά από επεξεργασία, αντί να απορρίπτεται ανεπεξέργαστο στον Σηκουάνα μέσω των αγωγών ομβρίων.

Σύμφωνα με το Δήμο, η ποιότητα νερού έχει ήδη βελτιωθεί και έχουν πολλαπλασιαστεί τα ψάρια σε σχέση με τα μόλις δύο ή τρία είδη που ήταν σε θέση να επιβιώσουν στο αφιλόξενο υδάτινο περιβάλλον των περασμένων δεκαετιών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα