Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρέμβαση Β. Διγαλάκη στη Βουλή για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση

Πρέπει να διαβάσετε

Τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία για την κατά παρέκκλιση χορήγηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με τον ν. 4759/2020, επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης (Χανίων), Παναγής Καππάτος (Κεφαλληνίας), Βασίλης – Νικόλαος Υψηλάντης (Δωδεκανήσου) και Φίλιππος Φόρτωμας (Κυκλάδων), σε ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα από κοινού στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε νησιωτικές περιοχές και γι’ αυτό την ερώτηση συνυπογράφουν -συμβολικά- ένας βουλευτής από κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες νησιώτικες περιφέρειες, της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Επτάνησα).

Στην κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, οι 4 Βουλευτές επισημαίνουν αρχικά ότι «με τον ν. 4759/2020 “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας” έχουν ψηφιστεί διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση με σκοπό την καταπολέμηση της άναρχης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που δεν έχουν εγκριθεί τα Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Και ενώ ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η μεταβατική περίοδος των δύο ετών που δόθηκε για την κατά παρέκκλιση έκδοση άδειας οικοδομής στα οικόπεδα που είναι μικρότερα των 4.000 τ.μ. λήγει στις 9-12-2022. Μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν θα υπάρχει δυνατότητα κατά παρέκκλιση έκδοσης οικοδομικής άδειας για εκτός σχεδίου εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων».

Ο κ. Διγαλάκης και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί του τονίζουν ότι «σε νησιωτικές περιοχές, οι περιπτώσεις μικρο-ιδιοκτητών εκτάσεων μικρότερων των 4 στρεμμάτων αποτελούν την πλειοψηφία στην εκτός σχεδίου δόμηση. Οι ιδιοκτήτες αυτοί διακατέχονται από έντονη ανησυχία, καθώς αν δεν εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας στο διάστημα του ενός μηνός που απομένει έως τη λήξη της προθεσμίας θα απολέσουν τη δυνατότητα δόμησης και κατά συνέπεια τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας τους. Για τον λόγο αυτό, η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) ζητά να δοθεί παράταση για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση έως τις 31-12-2024».

Οι 4 Βουλευτές σημειώνουν ότι «η σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι αναγκαία, θα πρέπει όμως να γίνει ομαλά και με εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων από πλευράς πολιτείας. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και τη διαδικασία της Κτηματογράφησης».

Ακολούθως, παρουσιάζουν τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία για την κατά παρέκκλιση χορήγηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν:
• Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν έχουν ακόμα ανατεθεί σε ορισμένους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων και Χανίων.
• Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για την προσωρινή ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έληξε μόλις στις 31-7-2022 και οι αντιρρήσεις αυτές δεν έχουν εξεταστεί ακόμα.
• Η περίοδος υποβολής δηλώσεων Κτηματολογίου σε μεγάλο αριθμό περιοχών και των έξι Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων άρχισε στις 18-10-2021 και έληξε μόλις πρόσφατα, στις 18-10-2022, με μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να έχουν απλά κλείσει ραντεβού στα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι αυτή την ημερομηνία, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους.
• Όπως επισήμανε στις 3-11-2022 το Τ.Ε.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης, σε περιοχές των δύο αυτών νησιών εκκρεμεί η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενώ η κύρωση των δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί μερικώς.
• Στη Ρόδο, για ένα τουλάχιστον χρόνο, το Κτηματολόγιο Ρόδου παρέμενε κλειστό, στη δε Κω, λόγω υποστελέχωσης, υπολειτουργούσε ελλείψει μηχανικού.
Επίσης, όπως σημειώνουν οι 4 Βουλευτές, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα εξής δεδομένα:
• Λόγω της πανδημίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό προσωπικού με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες προέγκρισης των οικοδομικών αδειών, αλλά και να καθυστερεί περισσότερο στην περίπτωση που χρειάζεται κάποια διόρθωση από μηχανικό.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί η κύρωση των Δασικών Χαρτών καθώς δεν έχει εξεταστεί ο μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων που έχει κατατεθεί, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές και στις περιοχές της υπαίθρου.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε πολλές περιοχές.
• Η έλλειψη μηχανικών, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας λόγω των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, καθώς και η υποστελέχωση σε κάποιες περιοχές των Πολεοδομικών Υπηρεσιών επέφερε αντικειμενική καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών.
• Σε πολλές ιδιοκτησίες, όπου πρόκειται για αιγιαλό, πρέπει να χαραχθεί η παραλία για να εκδοθεί η προέγκριση.
• Αναφορικά με τους δρόμους, απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία για την απόδειξη της οδού αλλά και της ημερομηνίας δημιουργίας του ακινήτου, τα οποία, αμφότερα, είναι απαραίτητα για τις παρεκκλίσεις. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις, απαιτείται δικαστήριο, το οποίο καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες.
• Υπάρχει έντονη ανησυχία των πολιτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης των οικοδομικών υλικών, η οποία τους κάνει διστακτικούς στο να αναλάβουν το κόστος της έκδοσης οικοδομικής άδειας και στη συνέχεια ανέγερσης κατοικίας, στο οποίο ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Διγαλάκης και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί του ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, «ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο είναι εντονότερο στις νησιωτικές περιοχές και στις περιοχές της επαρχίας και ιδιαίτερα της υπαίθρου» καθώς και αν «προτίθεται το Υπουργείο να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία για την κατά παρέκκλιση χορήγηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας στις εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με τον ν. 4759/2020».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα