Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας

Πρέπει να διαβάσετε

Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου»:

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» είναι μία συλλογικότητα που αγωνίζεται εδώ και 19 χρόνια για να γίνει το στρατόπεδο πάρκο. Ως Πρωτοβουλία λοιπόν έχουμε το καθήκον να εκφράσουμε την άποψή μας πάνω στο ζήτημα που συζητείται σήμερα στην Τοπική Κοινότητα Χανίων, να χρησιμοποιηθεί δηλ. τμήμα του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου για «προσωρινό» χώρο στάθμευσης 250 οχημάτων. Ιδίως σήμερα, αυτός ο αγώνας μας, για να γίνει ο χώρος αυτός πάρκο είναι τραγικά επίκαιρος όσο ποτέ, αφού η κλιματική αλλαγή έχει δείξει με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της σε όλο τον πλανήτη.

Αρχικά θα πρέπει να αποδειχτεί ότι η ανάγκη στάθμευσης στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα επιλύσει το πρόβλημα στάθμευσης του κέντρου δηλ. πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση και μελέτη σκοπιμότητας, απόδειξης δηλ. ότι ο χώρος είναι κατάλληλος έστω και για να λειτουργήσει προσωρινά. Τέτοια μελέτη δεν υπάρχει. Επίσης θα έπρεπε η εισήγηση να συνοδεύεται από μελέτη που θα ερευνά εάν οι δρόμοι προσπέλασης στη γειτονιά είναι ικανοί να δεχτούν το φόρτο 250 επιπλέον οχημάτων. Ούτε αυτή η μελέτη υπάρχει.

Αντίθετα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Χανίων, που μελέτησε το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Χανίων, που έχει πληρώσει ο Δήμος και έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, δεν αναφέρει πουθενά ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι στις επιλογές για χώρο στάθμευσης. Μάλιστα η μελέτη αυτή προτείνει περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, χώρους δηλ. που πραγματικά βρίσκονται στην περιφέρεια και όχι κοντά στο κέντρο όπως το στρ. Μαρκοπούλου.

Από μια άλλη μελέτη, που πάλι πλήρωσε και ενέκρινε ο Δήμος, και αφορά στην Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χανίων, έχει προκύψει ότι από το Δήμο Χανίων λείπουν 300 στρ. σε χώρους πρασίνου και άλλα 300 στρ. σε χώρους άθλησης. Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ζωτικής σημασίας ανάγκες των πολιτών; Με «προσωρινά» μέτρα στάθμευσης και καθόλου μέτρα πρασίνου;

Επίσης στην εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας δεν αναφέρεται ο χρονικός ορίζοντας της «προσωρινότητας», όπως επίσης και από τι εξαρτάται. Για πόσα χρόνια μιλάμε; 5-10-15;

Όσον αφορά στο καθαρό κομμάτι της επέμβασης παρατηρούμε προχειρότητα και μια σειρά από αντιφάσεις, αστοχίες και ασυμφωνίες με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε:

  1. Την έκταση-μέγεθος: Η επιφάνεια του χώρου στάθμευσης, δεν είναι 4.000+4.000 μ², που αναφέρεται δηλ. δεν είναι μόνο οι «καθαροί» χώροι στάθμευσης, αλλά και οι δρόμοι προσπέλασης, εντός του στρατοπέδου. Συνολικά η «προσωρινή» χρήση στάθμευσης είναι περίπου 12.000 μ². Παρεμπιπτόντως στο κείμενο αναφέρονται 230 θέσεις ενώ στο σχέδιο 250. Τι τελικά ισχύει;
  2. Τις προδιαγραφές: Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο προτεινόμενος χώρος στάθμευσης θα χρησιμοποιείται χωρίς την τοποθέτηση υπόβασης, ειδικές κατασκευές και σκληρά δάπεδα. Σύμφωνα όμως με τη νομοθεσία για τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, απαιτείται ο χώρος να έχει άσφαλτο ή βιομηχανικό δάπεδο με διαγράμμιση, καθώς και εγκρίσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικές Να θυμίσουμε ότι και στον Κλαδισσό δεν είχε μπει αρχικά άσφαλτος, αλλά υποχρεώθηκε η δημοτική αρχή να βάλει, αφού οι χρήστες του χώρου έπρεπε να μπουν στις λάσπες για να πάρουν τα οχήματά τους. Αυτό αποσιωπάται, γιατί είναι προφανές ότι ένας χώρος που καλύπτεται «προσωρινά» με τέτοια υλικά εξαφανίζει τη δυνατότητα φύτευσης για πολλά χρόνια και όχι μόνο προσωρινά.
  3. Το σχέδιο διαμόρφωσης που προτείνεται για το δυτικό τμήμα: αφορά εργασίες που έχουν ήδη γίνει χωρίς καμία μελέτη και έγκριση, και το Συμβούλιό σας καλείται να τις εγκρίνει εκ των υστέρων. Να θυμίσουμε ότι αμέσως μόλις πήρε ο Δήμος την προσωρινή χρήση του χώρου (Απρίλιος 2023), έγιναν παράνομες κατεδαφίσεις και διαμορφώσεις με διάστρωση λατομικού υλικού και συμπύκνωση με οδοστρωτήρα, που καμία σχέση δεν έχουν με διαμόρφωση πάρκου, αλλά μάλλον με χώρο στάθμευσης. Ο χώρος αυτός έχει ήδη καταστραφεί για πολλά χρόνια, επειδή το υλικό που στρώθηκε έχει και ασβέστη που καίει τα πάντα και θα απαιτηθεί μεγάλη δαπάνη για την αποκατάστασή του. Ποια χρήση προβλέπεται για αυτό το χώρο; Γιατί το «υφιστάμενος χώρος» που αναφέρεται στο σχέδιο δεν λέει τίποτα. Επίσης μπήκαν όργανα παιδικής χαράς και φωτιστικοί στύλοι. Για όλες αυτές τις εργασίες δεν γνωρίζει η τεχνική υπηρεσία ότι απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις υπέργειες κατασκευές και εγκαταστάσεις στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους; Οι παραπάνω εργασίες που έχουν γίνει για το υποτιθέμενο πάρκο είναι ελλιπέστατες. Δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές για την ασφαλή και λειτουργική χρήση του χώρου όπως π.χ χώροι υγιεινής. Δυστυχώς το σχέδιο είναι πολύ φτωχό και δεν διακρίνεται κάποια πρόθεση για τη βελτίωση αυτού του χώρου.

Εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για τα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» θέλουμε να δηλώσουμε ότι τόσο με την εισήγηση όσο και με το επισυναπτόμενο σχέδιο για την «προσωρινή» χρήση τμήματος του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, όχι μόνο διαφωνούμε, αλλά μας προσβάλει συλλογικά και προσωπικά ως δημότες, αφού ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα των πολιτών όλα αυτά τα χρόνια είναι η δημιουργία πάρκου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Δεν συμφωνούμε σε καμία περίπτωση στην καταστροφή, μόνιμη ή «προσωρινή», του τελευταίου εν δυνάμει χώρου της πόλης των Χανίων που μπορεί να γίνει πάρκο.

Ο Δήμαρχος Χανίων αφουγκραζόμενος αυτό το αίτημα προεκλογικά παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα φτιάξει το καλύτερο πάρκο της Ελλάδας. Γι αυτό οι πολίτες τον ψήφισαν. Αυτό ήρθε μάλιστα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις 4 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να γίνει πάρκο.

Στη συνέχεια όμως διαπιστώσαμε αντιφάσεις από την δημοτική αρχή, που εκφράζονται με τα παράνομα έργα διαμόρφωσης πάρκινγκ και δηλώσεις για την δημιουργία ενός κατ’ όνομα «προσωρινού» χώρου στάθμευσης, που ως χαρακτηρισμός υποτιμά τη νοημοσύνη μας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις της ίδιας δημοτικής αρχής. Αυτό το τεράστιο παρκινγκ θα αποτελεί καταστροφή και υποβάθμιση όλου του χώρου, αφού γίνεται ακριβώς στο κέντρο του και θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής όχι μόνο των κατοίκων, αλλά όλης της πόλης, στερώντας της για πολλά χρόνια ένα χώρο πρασίνου που έχει ανάγκη. Θα πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή να πάψει να λειτουργεί «προσωρινά» και να ξεκινήσει να λύνει τα προβλήματα της πόλης με μόνιμο τρόπο.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, μέλη της Πρωτοβουλίας και του συλλόγου Αη-Γιάννη είχαμε προσφύγει στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα, μετά τις παράνομες εργασίες για διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στο δυτικό τμήμα του πρώην στρατοπέδου. Μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου ενώπιον του Δικαστηρίου στις 14/03/2024 ότι δεν προτίθεται να κάνει πάρκινγκ, έγινε ματαίωση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μετά τις εξελίξεις αυτές και την επιμονή της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει εκεί «προσωρινό» χώρο στάθμευσης 250 οχημάτων δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση να γίνουν πλέον άλλες παράνομες εργασίες και χρήση του χώρου για «προσωρινή» στάθμευση από οποιονδήποτε και σε περίπτωση που επαναληφθούν οι αυθαιρεσίες, θα επαναφέρουμε τα ασφαλιστικά μέτρα. Επίσης θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου στη λήψη αποφάσεων που υποστηρίζουν παράνομες ενέργειες.

  • Ζητάμε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και 19 χρόνια, δηλ. το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει πάρκο. Δεν μπορεί να μπαίνει σε ζυγαριά μια ανάγκη που είναι το πράσινο-οξυγόνο, με ένα πρόβλημα που είναι η εξεύρεση χώρων στάθμευσης.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση των απαιτουμένων μελετών για τη δημιουργία πάρκου με τη συμμετοχή των πολιτών.
  • Να γίνουν οι στοιχειώδεις υποδομές έτσι ώστε άμεσα και μέχρι την τελική διαμόρφωση του πάρκου να μπορεί να είναι επισκέψιμος σε όλη του την έκταση.
  • Να επιταχυνθεί η συστηματική υλοποίηση όλων των δράσεων που προβλέπονται από το ΣΒΑΚ για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της στάθμευσης.
  • Ζητάμε η Τοπική Κοινότητα να σταθεί δίπλα στους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην υγεία όλων και να ψηφίσει υπέρ του πρασίνου χωρίς προσωρινό χώρο στάθμευσης.
in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα