Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρέμβαση Euroasia για το μπλακ άουτ στην Κρήτη και το «μεγάλο καλώδιο»

Πρέπει να διαβάσετε

Η ΕuroAsia Interconnector επανέρχεται για το «μεγάλο καλώδιο» της Κρήτης και συνδέει την ανάγκη υλοποίησης της ενεργειακής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική με το μπλακ άουτ της περασμένης Παρασκευής. 
Πρόκειται για παρέμβαση του Μάριου Δημητριάδη, μέλους του Στρατηγικού Συμβουλίου της ΕuroAsia Interconnector και πρώην Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος αναφέρεται στην έκρηξη σε μετασχηματιστή στη μονάδα της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα στις 22 Μαρτίου αναδεικνύοντας την ανάγκη υλοποίησης του project της ενεργειακής διασύνδεσης από την Eurooasia.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο Φορέας Υλοποίησης της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, που ενώνει τα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδος μέσω Κρήτης και Κύπρου, συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και απαιτείται η άμεση της διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο κ.Δημητριάδης αναφέρεται στο χρονικό των εξελίξεων του μεγάλου ενεργειακού project, κάνει λόγο για συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και σημειώνει πως αν το υπουργείο Ενέργειας δεν είχε παρεκκλίνει του αρχικού σχεδιασμού τότε το έργο θα βρισκόταν σε φάση υλοποίησης.
«Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και την πρόοδο των εργασιών, το έργο θα είχε ήδη ανατεθεί από τον Φορέα Υλοποίησης και θα βρισκόταν σήμερα στη φάση κατασκευής με ορίζοντα υλοποίησης εντός των προσυμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, αρχή κάνοντας με την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής τον Ιούνιο του 2022. Δυστυχώς το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει καθυστερήσει λόγω της αλλαγής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο εμμένει ουσιαστικά στην υλοποίηση του σκέλους Κρήτης – Αττικής ως νέου εθνικού έργου εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος, αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης παρά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ αναζητούν άλλους στρατηγικούς επενδυτές για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης.
«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν πιο ώριμες σκέψεις, ώστε το σύνολο του Έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ και της Ελλάδος μέσω Κρήτης και Κύπρου να επανέλθει εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορέσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής να γίνει το συντομότερο δυνατό με το χαμηλότερο κόστος για τον Έλληνα πολίτη», καταλήγει.
Σωτήρης Μεταξάς 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα