«Πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται γνωρίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως και η ελληνική, και συχνά εντοπίζονται σημαντικοί θύλακες φτώχιας και κοινωνικής αποστέρησης. Εάν θέλουμε μια κοινωνίας ένταξης και συμπερίληψης που θα βασίζεται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην ισότιμη πρόσβαση του κάθε πολίτη στα κοινωνικά αγαθά και στην άρση των όποιων διακρίσεων, χρειαζόμαστε νέα εργαλεία και στρατηγικές» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαϊμάκης, με αφορμή τη λειτουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης στου οποίου την ερευνητική ομάδα είναι επιστημονικά υπεύθυνος.
Το έργο του Παρατηρητηρίου, από τα πρώτα στη χώρα, κρίνεται σημαντικό για την τοπική κοινωνία καθώς εστιάζει στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσω του Παρατηρητηρίου, η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να συντονίσει, να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει μέτρα κοινωνικής παρέμβασης που εφαρμόζονται σε επίπεδο νησιού αλλά και επιμέρους χωρικών ενοτήτων.
Στόχος του είναι να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να αποτυπώσει τις χωρικές διαστάσεις της φτώχειας, της αποστέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, να καταγράψει και να παρακολουθήσει διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης ομάδων που πλήττονται και να συμβάλει στη διαμόρφωση λήψης μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων.
«Ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων, όπως οικονομική, προσφυγική, υγειονομική και όλες αυτές έχουν και επιπτώσεις που καμιά φορά δεν βλέπουμε. Γι’ αυτό και η λογική του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης είναι να διαμορφώσει έναν μηχανισμό στον οποίο συμμετέχουν επιστήμονες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκειμένου να διαμορφώσουν έναν ερευνητικό μηχανισμό που θα τροφοδοτεί διαρκώς με ανανεωμένα στοιχεία την Περιφέρεια για την κοινωνική κατάσταση των νοικοκυριών στο νησί, τις διαφορές από νομό σε νομό, από πόλη σε ύπαιθρο, από πόλη σε πόλη, να εντοπιστούν θύλακες φτώχειας και να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα παρέμβασης ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εστιασμένες κοινωνικές πολιτικές» επισήμανε ο κ. Ζαϊμάκης.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι «μέσα από αυτές τις πολιτικές στοχεύουμε να αλλάζουν και οι κοινωνικές αντιλήψεις και να παίρνουμε μέτρα τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν σε μια κοινωνία τις απόψεις της οποίας θα ακούσουμε και θα λάβουμε υπ΄όψιν».