Παράταση έως τον Σεπτέμβριο στα έκτακτα μέτρα για χονδρική ρεύματος και ρήτρα αναπροσαρμογής

Πρέπει να διαβάσετε

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για παράταση των έκτακτων μέτρων για τη χονδρική ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προκρίνει τη «μεταφορά» στον Σεπτέμβριο της προθεσμίας λήξης των παρεμβάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική Υπουργική Απόφαση πρόκειται να υπογραφεί σήμερα (αν δεν έχει υπογραφεί ήδη), επομένως θα δημοσιευθεί εντός του χρονικού ορίου της Παρασκευής, που τίθεται από τη διενέργεια των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών θα αποσυρόταν την 1η Ιουνίου. Επομένως, με τη μετάθεση της αντίστοιχης προθεσμίας τον Σεπτέμβριο, η διάρκεια ισχύος του αυξάνεται για 3 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ρεύματος θα «απενεργοποιούνταν» την 1η Ιουλίου 2023. Κατά συνέπεια, με την Υπουργική Απόφαση το μέτρο θα παραταθεί κατά 2 μήνες επιπλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο συνεχίζεται η ύφεση της ενεργειακής κρίσης, περιορίζεται όλο και περισσότερο ο ρόλος των δύο αυτών μέτρων στην απορρόφηση ανατιμήσεων από τις τελικές τιμές ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο ο μηχανισμός ανάκτησης απέφερε μόλις 46,3 εκατ. ευρώ για το ΤΕΜ, από τα οποία μάλιστα τα 41,7 εκατ. προήλθαν από τις ΑΠΕ.

Κρίσιμη η περίοδος του καλοκαιριού 

Επίσης, η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής έχουν «ξεφουσκώσει» και τις ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών. Απόδειξη το γεγονός ότι, στις ανακοινώσεις των εταιρειών για τον Μάιο, υπήρξαν τιμολόγια ακόμη και στα 10,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κάτω από τα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο το υπουργείο εκτιμά ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις θα πρέπει να διατηρηθούν, καθώς δεν είναι απίθανο μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει καινούρια εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από τις αρχές Απριλίου έστειλε σχετική επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας την παράταση των μέτρων.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, η κρίση έχει αμβλυνθεί αυτή την περίοδο, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει. Μάλιστα, έχει επισημάνει ότι κρίσιμη θα είναι η περίοδος του καλοκαιριού, όπου θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου. Επομένως, η διατήρηση του πλαφόν εν ισχύι όλο το καλοκαίρι διασφαλίζει ότι θα ενισχυθεί αυτόματα η οικονομική «δύναμη πυρός» για επιδοτήσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Όσον αφορά την ανάγκη διατήρησης σε αναστολή των ρητρών αναστολής, επιχείρημα του υπουργείου είναι πως το νέο μοντέλο λιανικής ενισχύει τη διαφάνεια (με την ανακοίνωση στις 20 κάθε μήνα των ονομαστικών χρεώσεων του επόμενου μήνα), δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν άμεση εικόνα των επιβαρύνσεων όλων των διαθέσιμων τιμολογίων. Με αυτό τον τρόπο προάγει τον ανταγωνισμό, κάτι που θα ήταν χρήσιμο στο ενδεχόμενο ενός νέου ανοδικού «ράλι».

Γιατί επελέγη η παράταση έως Σεπτέμβριο 

Παράλληλα, το ενδεχόμενο διορισμού στην πορεία υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην περίπτωση διενέργειας δύο εκλογικών αναμετρήσεων, θα δυσχέραινε τη λήψη των όποιων αποφάσεων για «απάντηση» στην αναζωπύρωση των τιμών. Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΕΝ τελικά δεν πρόκρινε την παράταση των μέτρων μέχρι το τέλος του έτους (όπως ήταν ο αρχικός σκοπός), αλλά μέχρι μόλις τις αρχές του φθινοπώρου.

Βασική αιτία για αυτή την «αλλαγή πλεύσης» ήταν η απόφαση να μην δεσμεύσει την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές (οι οποίες πιθανότατα θα είναι διπλές), για την εφαρμογή των μέτρων όλο το υπόλοιπο έτος. Επομένως, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο τότε υπουργός ΠΕΝ θα έχει αρκετό χρόνο ώστε να εκτιμήσει κατά πόσο χρειάζεται αυτά να αποσυρθούν, με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην ελληνική αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές.

Την ίδια στιγμή, η ολιγόμηνη παράταση εκτιμάται ότι θα βρει πιο ευήκοα ώτα στις εταιρείες του κλάδου, εκπρόσωποι των οποίων στο πρόσφατο Power & Gas Forum είχαν τοποθετηθεί στο σύνολό τους κατά της χρονικής επέκτασης των μέτρων, με δεδομένο ότι πλέον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές. Όπως είχε τονίσει σύσσωμη η αγορά, η αποκλιμάκωση των τιμών έχει άρει τον σκοπό για τον οποίο θεσπίσθηκαν οι παρεμβάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν εισαγάγει νέες στρεβλώσεις, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα