Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παράσημο στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρέπει να διαβάσετε

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε τα παράσημα:

– του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος στον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
– του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο και Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη
– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου Πανεπιστημίου
– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μιζούρι – Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθεί η προσφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Με χαρά υποδέχομαι στο Προεδρικό τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας, που διαπρέπουν στους τομείς της πολιτικής, της επιστήμης και των τεχνών, για να τους τιμήσουμε για την προσφορά τους. Είναι μια αναγνώριση του έργου, της αξίας και του ήθους τους, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, που αποτελούν παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, συνέχισε τις σπουδές του στο Βέλγιο και το Λονδίνο και εντάχθηκε στη δομή των ευρωπαϊκών οργάνων. Ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με σκληρή δουλειά και σήμερα έχει αναλάβει έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Κοσμοπολίτης και αφοσιωμένος ευρωπαϊστής, πιστός στην προαγωγή των ευρωπαϊκών αξιών στη διεθνή σκηνή, δεν λησμονεί ποτέ τη χώρα του, όπως θα έλεγε ο ποιητής, διεκδικώντας πάντοτε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Στο πρόσωπό του συνυπάρχουν η εθνική με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, θαυμαστά εξισορροπημένες. Με αποφασιστικότητα επιτυγχάνει να αντλεί από τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες της και να υπενθυμίζει ότι το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Ενωμένοι στην πολυμορφία” δεν αποτελεί απειλή για τη διαφορετικότητα των λαών.
Ο Βασίλης Θεοχαράκης δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας σπουδαίος ζωγράφος με πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένας έξοχος τοπιογράφος εστιασμένος στην προσέγγιση και την απόδοση του μεγαλείου της ελληνικής φύσης, ένας σπουδαίος μαθητής μεγάλων δασκάλων, όπως ο Σπύρος Παπαλουκάς, που πλούτισε με τα στοιχεία της παράδοσής μας τη σύγχρονη εικαστική ματιά του. Είναι και ο δημιουργός του πολιτιστικού Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, μιας κιβωτού γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας. Με αυτή του τη χειρονομία ο Βασίλης Θεοχαράκης εισήλθε στη δημόσια σφαίρα, αναλαμβάνοντας έναν καθοδηγητικό ρόλο και μια σημαντική ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο: την αισθητική διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων. Είναι περιττό να αναφερθώ στο πλήθος των καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, από τον Πικάσο ως τον Εγγονόπουλο, έργα των οποίων έχουν εκτεθεί στο Ίδρυμα, στις άκρως ενδιαφέρουσες διαλέξεις ή τις μουσικές εκδηλώσεις με την παρουσία σπουδαίων ερμηνευτών που έχουν φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρό του. Γι’ αυτήν την απλόχερη προσφορά σας τιμάμε σήμερα, κύριε Θεοχαράκη, με την ευχή να συνεχίσετε το έργο σας.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας, ένας ιδιοφυής μαθηματικός, αναγνωρισμένος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τακτικός καθηγητής του ΜΙΤ από το 2015, μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου πανεπιστημίου. Μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Νεβάλνινα της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης για την έρευνά του στη θεωρία των παιγνίων και την επιστήμη των υπολογιστών, και το βραβείο Ερευνητή του Ιδρύματος Σίμονς, που δίνεται σε κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος εργάζεται άοκνα, με σεμνότητα και ήθος, για να στηρίξει τη δημιουργία υποδομής θεωρητικής επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας. Μια προσφορά διακριτική, χαμηλόφωνη, άκρως δημιουργική και γόνιμη, που δεν αυτοπροβάλλεται, αλλά παρέχεται ανυστερόβουλα στους μαθητές του, τους συναδέλφους του, την επιστήμη και την πατρίδα του, κάνοντάς μας αληθινά περήφανους.
O Μιχαήλ Κοσμόπουλος είναι ένας λαμπρός αρχαιολόγος, διακεκριμένος καθηγητής με διεθνή ακτινοβολία, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, και κυρίως εμπνευσμένος εκπαιδευτικός, που εργάστηκε φιλόπονα για τη διάδοση των ελληνικών σπουδών στη Βόρεια Αμερική. Από το Κέντρο για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, το μόνο πανεπιστημιακό κέντρο του Καναδά που ασχολείται με τη μελέτη της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης Ελλάδας, ως το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, το οποίο δημιούργησε εκ του μηδενός και σήμερα έφτασε να έχει 300 φοιτητές, αστρονομικός αριθμός στη σημερινή εποχή που κατά κοινή ομολογία οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν σοβαρή κρίση. Δάσκαλος με την πλέον ουσιαστική έννοια, μύησε γενιές ξένων φοιτητών στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη του για τον πολιτισμό μας. Και παράλληλα, δεινός υπέρμαχος των ελληνικών υποθέσεων στο εξωτερικό, ένας Έλληνας που συντηρεί τον δεσμό της ομογένειας με τη μακρινή πατρίδα και ενισχύει τον φιλελληνισμό στη Βόρεια Αμερική».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα