Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες» στο βορειοανατολικό Αιγαίο, καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»

Πρέπει να διαβάσετε

Την «καταστροφική και παράνομη αλιεία» που γίνεται «από τουρκικές μηχανότρατες» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως «στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου εντοπίσαμε δύο τουρκικές μηχανότρατες, 1,5 μίλι από τις ελληνικές ακτές. Είχαν μόλις ξεκινήσει να αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σέρνοντας στο βυθό τα βαριά αλιευτικά τους εργαλεία (σε μία εποχή μάλιστα που απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες στην Ελλάδα, για να δοθεί στα ιχθυοαποθέματα μία ευκαιρία να ανακάμψουν από την υπεραλίευση)».

arxipelagos1

«Τα συγκεκριμένα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι γνωστά τόσο σε εμάς, όσο και στις αρχές για την “πειρατική αλιεία” που διεξάγουν στα ελληνικά νερά. Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καταγράψει τις γρήγορες διεισδύσεις τους στα χωρικά ύδατα, ενώ σε προηγούμενα περιστατικά είχαν φτάσει μέχρι και το κεντρικό Αιγαίο. Πάντοτε διατηρούν κλειστό το σύστημα εντοπισμού AIS, αξιοποιόντας παράλληλα τη μεγάλη κυκλοφορία σκαφών κατά τους θερινούς μήνες» συνεχίζει το «Αρχιπέλαγος» και προσθέτει πως «έπειτα από την κοντινή προσέγγιση του ερευνητικού σκάφους Aegean Explorer, γνωρίζοντας ότι η έντονη παρουσία μας σημαίνει την άμεση διακοπή της καταστροφικής αλιείας, οι τουρκικές μηχανότρατες ανέκτησαν άμεσα τα αλιευτικά τους εργαλεία και αποχώρησαν γρήγορα προς τα τουρκικά νερά. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή λόγω της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών σκαφών. Τα στοιχεία των περιστατικών καταστροφικής και παράνομης αλιείας, κοινοποιούνται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος προς τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές».

trates_tourkia3

 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στόχος της καταγγελίας αυτής είναι «η προστασία και συνεχής άμυνα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που πότε δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα