«Βασικό συστατικό της δημοκρατίας είναι να επιβιώσει ο τύπος στη χώρα μας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες διαφάνειας» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης.
Ο κ. Παππάς αναφερόμενος στην επιστολή του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων για την κατανομή των 11 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το νόμο που προβλέπει πως το 30% της κρατικής διαφήμισης πρέπει να πηγαίνει στον περιφερειακό τύπο υποστήριξε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να υπάρξει μία διακομματική επιτροπή που θα ελέγχει τις δημόσιες δαπάνες.
«Καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα να υπάρξουν γρήγορες διαδικασίες για τις δαπάνες σε πολλούς τομείς. Όμως εμείς προτείναμε να υπάρχει μία διακομματική επιτροπή που θα ελέγχει όλες αυτές τις δαπάνες. Μη θεωρούν στην κυβέρνηση πως επειδή ο κόσμος είναι τυπικός στην τήρηση των μέτρων θα μπορούν να λειτουργούν με λογικές «κονόμας». Όσο τυπικός είναι ο κόσμος στην τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας άλλο τόσο ευαίσθητος είναι τα θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Όπως μάλιστα πρόσθεσε η κυβέρνηση με μία υπογραφή έδωσε 11 εκατομμύρια σε μία διαφημιστική εταιρία που δεν δίνει καμία αναφορά πως γίνεται η κατανομή των χρημάτων αυτών στα μέσα ενημέρωσης.
Αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ο Νίκος Παππάς άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στις επιλογές της. Όπως είπε θα πρέπει να δοθούν άμεσα στις επιχειρήσεις ενισχύσεις για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές.
Ο κ. Παπάς τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι την επόμενη μέρα να μην υπάρξουν επιχειρήσεις που θα κλείσουν δημιουργώντας χιλιάδες νέους ανέργους». «Για να γίνει αυτό», προσθεσε «θα πρέπει άμεσα το κράτος να αναλάβει το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου και να δώσει απευθείας ενισχύσεις και όχι επιστρεπτέες προκαταβολές».
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει απευθείας ενισχύσεις στις επιχειρήσεις για να μην κλείσουν και όχι επιστρεπτέες επιστροφές. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης πρέπει μέσα σε ένα μήνα να λειτουργήσει η Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εγγυοδοσίας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να επενδύσει στο αύριο της Ελληνικής Οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν την ύφεση στη χώρα μας να φτάνει στο 10% το 2020 ο κ. Παππάς τόνισε πως «είναι αδιανόητο να μιλάμε για ύφεση 10% του ΑΕΠ και μέτρα που φτάνουν μόλις στο 3%».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας είπε τι θα κάνει να αντιμετωπίσει αυτή την ύφεση. Ξέρετε στην κυβέρνηση υπάρχει η λογική, αφήστε την ύφεση να συμβεί, να κλείσουν όσες επιχειρήσεις κλείσουν, και το δημόσιο χρήμα να πάει την επόμενη χρονιά σε όσες επιχειρήσεις μείνουν. Αυτή είναι η λογική του ΣΕΒ. Μία λογική όμως που δεν εξυπηρετεί την οικονομία», κατέληξε.