Με αφορμή τις εξελίξεις στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη Καρολάιν, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής εγκληματολογίας και Ταξίαρχος ε.α Γιώργος Παπακωνσταντής.

Ο κ. Παπακωνσταντής ανέφερε πως πρόκειται για μια κινηματογραφική διαδικασία που μπορεί να δικαιολογηθεί με δύο περιπτώσεις. «Η μία είναι αν υπάρξει λόγος κατεπείγουσας κλήσης για να αναγνωριστεί κάποιος ύποπτος, προκειμένου να μην κρατείται τσάμπα άρα ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο. Η άλλη είναι το ενδεχόμενο να είναι μια κατεπείγουσα ανάγκη για συμπληρωματική εξέταση για διάφορους λόγους. Γιατί διάφορα υπονοούμενα και διάφορες λανθάνουσες αναφορές περί ανατροπής έχουν κυριαρχήσει στο διαδίκτυο και θα πρέπει να περιμένουμε γιατί η υπόθεση είναι δύσκολη και οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα και αδιάσειστα πειστήρια. Από την αρχή υπήρχαν ερωτήματα και είναι γεγονός, ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν σταμάτησε στιγμή να δουλεύει την υπόθεση και φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις και κάποια νεότερα».

Χαρακτήρισε λογικό το να μας απασχολεί η εγκληματικότητα ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως δουλειά των διωκτικών αρχών είναι να σταματούν και να μειώνουν την εγκληματοφοβία. «Η δήλωση του υπουργού είναι τουλάχιστον ατυχής. Η δουλειά των διωκτικών αρχών είναι να σταματούν και να μειώνουν την εγκληματοφοβία, να τονώνουν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών. Αν θα συμβεί ένα έγκλημα σοβαρό ή κυρίως οφείλεται στους προσωπικούς παράγοντες δεν οφείλεται τόσο πολύ στη δράση της αστυνομίας. Ο βασικότερος λόγους που δεν εγκληματούμε είναι η λειτουργία της κοινωνίας, η ύπαρξη μιας αστυνομίας έχει ένα ρόλο. Ότι μειώνει με την παρουσία της την εγκληματικότητα και τονώνει την ασφάλεια των πολιτών. Να μειώνει την εγκληματοφοβία. Αυτό πρέπει να μειώνεται γιατί αν είναι πολύ δυνατή ή λιγότερη αυτό είναι θέμα εκτίμησης. Η εγκληματικότητα είναι δύσκολο να μετρηθεί, η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εγκληματικότητα και δεν είχε ποτέ σε σχέση με άλλες χώρες. Ο φόβος είναι πολύ σημαντικό θέμα». 

Μάλιστα, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντής πως αν κάποιος δει ένα δελτίο ειδήσεων τέσσερα χρόνια πριν, θα διαπιστώσει πως πάντα υπήρχαν δολοφονίες και ληστείες. «Ειδικά οι δολοφονίες τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν και δεν οφείλεται μόνο στην αστυνόμευση αλλά σε διάφορους παράγοντες που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη. Αλλά όταν το 1998 είχαμε 203 δολοφονίες και το 2019 είχαμε 76, υπάρχει μια διαφορά. Γίνονται δολοφονίες που είναι ιδιαίτερα φρικιαστικές, γίνονται περισσότερες ληστείες σε σπίτια αντί σε τράπεζες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο το αίσθημα του φόβου, δεν είναι λίγο να φοβάσαι ότι θα μπουκάρει κάποιος σπίτι σου τα βράδια».

Ο κ. Παπακωνσταντής σχολίασε πως η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνιάζει εγκλήματα που έχουν συγκεκριμένη προέλευση με συγκεκριμένα κίνητρα. «Συνήθως τα εγκλήματα έχουν να κάνουν με οικογενειακές διαφορές, ξεκαθαρίσματα μεταξύ γνωστών κλπ. Συνήθως εξιχνιάζονται εγκλήματα που δεν έχουν να κάνουν με συμβόλαια της νύχτας ή διάφορες άλλες περίεργες επαγγελματικές περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να εξιχνιαστούν. Υπενθυμίζω τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τη δολοφονία τελευταία που χαρακτηρίστηκαν ως ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Υπάρχει μια άποψη ότι συνήθως γνωρίζουμε το δολοφόνο μας. Είναι πιο πιθανόν να μας δολοφονήσει κάποιος που γνωρίζουμε από κάποιον εντελώς άγνωστο. Όμως δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. Βέβαια πολλά μένουν ανεξιχνίαστα και δεν ξέρω πως θα τα χαρακτηρίσω».