Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παπαϊωάννου στο CRETA: Οι Κρητικοί πρέπει να μάθουν να ζουν με… τους σεισμούς

Πρέπει να διαβάσετε

Ενημερωτική εκδήλωση για τους σεισμούς πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο του πολιτιστικού πολύκεντρου της Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Αντισεισμικών Κατασκευών Χρήστος Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών σημείωσε πως ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, ανησυχεί και αγωνιά για τον τόπο του και προκειμένου να περιορίσει τη φυγή των κατοίκων από το Αρκαλοχώρι, κάλεσε τον Ευθύμη Λέκκα, τον Άκη Τσελέντη και τον ίδιο, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με το θέμα, από τον Ιούλιο, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο, να μιλήσουν με τους πολίτες και να απαντήσουν στα ερωτήματα τους. 

«Αυτό που φάνηκε από τη συζήτηση χθες και σχεδόν σε μια ταυτόσημη τοποθέτηση των τριών μας, είναι ότι η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας βαίνει σε φυσιολογικά πλαίσια. Αυτό σημαίνει για τη γη και τη φύση, πως υπάρχουν κάποιες εξάρσεις, όπως μια περίοδο μέσα στο Γενάρη που εμφανίστηκαν κάποια επίκεντρα, που είχε διεγερθεί ένα κομμάτι βόρεια του σεισμού προς την περιοχή των βόρειων ακτών του νομού Ηρακλείου» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε δε, πως ο σεισμός δεν είναι επίκεντρο αλλά ένα σημείο που κατανέμεται πάνω σε ένα ρήγμα, σε ένα μήκος ρήγματος. «Άλλοι θα γίνονται πιο αισθητοί γιατί θα είναι κοντά σε μια περιοχή και άλλοι λιγότεροι αισθητοί. Αυτό είπαμε στους κατοίκους, έγιναν δύο ερωτήσεις τύπου τα ξέρετε όλα; Απαντήσαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε κάτι, δεν είμαστε εντολοδόχοι από την οποιαδήποτε εξουσία, δεν έχουμε λόγο να θέλουμε να θυσιάσουμε κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να κάνει ακριβή πρόγνωση σεισμού όπως οι μετεωρολόγοι. Εντοπίζουμε περιοχές, έχουμε ασφαλείς εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, οι ειδικοί εκτιμούν και εκτιμάνε ακόμη στατιστικά. «Περιμέναμε ένα σεισμό, μια μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, περίπου 4 μηνών. Έχει τραβήξει παραπάνω, στατιστικό είναι αυτό, δουλεύουμε με στατιστική δεν υπάρχει λόγος να σηκωθείτε και να φύγετε από τα σπίτια σας. Έχουμε μια ακολουθία που έγινε στη Θήβα, ακόμη συνεχίζεται δεν μπορεί να αδειάσει η πόλη. Άρα λοιπόν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πιθανότητες, άσχετα αν τύχουν».

Όπως ανέφερε, το «ανησυχώ» είναι μια έκφραση που δεν έχει ιδιαίτερη έννοια καθώς τα ρήγματα υπάρχουν. «Του Αρκαλοχωρίου ήταν γνωστό, το ξέραμε, έχει δώσει στο παρελθόν πριν γίνει ο σεισμός, της τάξης 4-4,5 Ρίχτερ. Απλά επειδή γινόταν αραιά, ο κόσμος τα ξεχνούσε, τα ρήγματα υπάρχουν και αυτά που είναι στο νότιο Αιγαίο και δεν φαίνονται διότι είναι μέσα στο φλοιό. Η Κρήτη, οι Κρήτες, οι προγόνοι τους έχουν μεγαλουργήσει παρέα με τους σεισμούς και θα συνεχίζουν να ζουν».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαϊωάννου συνέστησε στους Κρητικούς να μάθουν να… ζουν με το σεισμό. 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα