Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
17.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παπαευαγγέλου: Τον χειμώνα θα μας απασχολήσουν οι ιώσεις, γιατί ξεμάθαμε

Πρέπει να διαβάσετε

Καθώς το τοπίο γύρω μας σταδιακά χειμωνιάζει, είναι εύλογο να κυριαρχεί ανησυχία για αύξηση των λοιμώξεων, των ιώσεων αλλά και της εποχικής γρίπης.

Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις πολλών επιστημόνων και θεσμικών οργάνων- μεταξύ των οποίων ο CDC και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμης καθηγήτριας Παιδιατρικής Μαρίας Θεοδωρίδου– οι οποίοι μίλησαν για την περίφημη τριδημία, ή ακόμη και για πολυδημία, δηλαδή την συνύπαρξη τον εφετινό χειμώνα, γρίπης, κορωνοϊού και RSV, είναι λογικό να υπάρχει διάχυτη ανησυχία.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, που μιλάει για ψυχραιμία, τήρηση των υγειονομικών κανόνων και για αποφυγή της τρομολαγνείας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε δηλώσεις της στο CNN Greece, εμφανίζεται συγκρατημένη αλλά όχι φοβισμένη.

Αναμενόμενες οι ιώσεις

«Είναι αναμενόμενο να έχουμε έναν χειμώνα με ιώσεις και λοιμώξεις, αφού τα τελευταία 2,5 χρόνια, με τον ερχομό της πανδημίας ξεμάθαμε», υπογραμμίζει, προσθέτοντας, ότι:

«Oι ιώσεις σίγουρα θα μας απασχολήσουν εφέτος, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά».

Μάλιστα όπως αναφέρει, τα παιδιατρικά νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα από περιστατικά εποχικής γρίπης και RSV, του συγκυτιακού αναπνευστικού ιού. Αντίθετα δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα COVID-19.

Όμως κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα RSV, συνήθως Ιανουάριο με Φεβρουάριο, απλά εφέτος ο αναπνευστικός αυτός ιός, ήρθε νωρίτερα.

Όπως νωρίτερα μας έχει χτυπήσει την πόρτα και ο ιός της εποχικής γρίπης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα για προστασία από τον ιό RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV), μεταδίδεται όπως όλοι οι αναπνευστικοί ιοί και μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα.

Μπορεί να εκδηλωθεί με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, συνάχιρινική συμφόρηση και πυρετό.

Συχνό κλινικό εύρημα στα παιδιά, είναι η βρογχιολίτιδα.

Προσώρας για τον ιό αυτό, δεν υπάρχει εμβολιασμός, ωστόσο υπάρχει μία προληπτική ένεση- μονοκλωνικό αντίσωμα- που ουσιαστικά κάνει παθητική ανοσοποίηση.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η εν λόγω ένεση είναι στοχευμένη για ομάδες υψηλού κινδύνου, και ειδικότερα για πρόωρα παιδιά και για όσα πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα και συγγενείς καρδιοπάθειες.

Πάντως ο ιός RSV, όπως τονίζει και ο καθηγητής ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, δεν επηρεάζει μόνο τα μωρά, αλλά και τους ηλικιωμένους και με το πρώτο σύμπτωμα, επιβάλλεται η επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για ένα παλιό κεφάλαιο στη δημόσια υγεία, είναι επικίνδυνος ιός, θα έχουμε εμβόλια στο μέλλον, καθώς τα παλιά έχουν αποτύχει, αναφέρει ο Δρ. Παυλάκης στο CNN Greece.

Ισχνός ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Όσον αφορά στην εποχική γρίπη, την 1η Νοεμβρίου 2022, σε ενημέρωση στο υπ. Υγείας από την κυρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, είχε τονιστεί ότι μέχρι τότε, είχαν εμβολιαστεί περί το ένα εκατ. με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Αριθμός, που χαρακτηρίζεται μικρός, από τους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους.
Εμβολιασμοί κατά της COVID για 6 μηνών – 4 ετών

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία φιλοξενούν ελάχιστα περιστατικά παιδιών με COVID-19, είναι θετικό στοιχείο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε, ότι άνοιξε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, η σχετική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού αναφορικά με τον εμβολιασμό των βρεφών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, με τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες των ξένων ρυθμιστικών αρχών (ECDC και FDA), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα, συνιστούν το εμβόλιο στα παιδιά ηλικίας 6 έως 4 ετών με συννοσηρότητες, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, ή ακόμη και θανάτου.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα