Παπαευαγγέλου: «Θα πρέπει ο καθένας να επιλέξει τη ‘φούσκα’ του»

Πρέπει να διαβάσετε

«Τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θα θέλαμε» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε, «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη» και προειδοποίησε πως «η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του».

«Θα πρέπει ο καθένας να επιλέξει τη ‘φούσκα’ του», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται».

Η ίδια επέστησε την προσοχή για τα ευάλωτα άτομα τους περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου. «Και εγώ επισκέπτομαι την μητέρα μου μια φορά την βδομάδα, φροντίζω όμως και οι δύο να φοράμε την μάσκα μας», όπως είπε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, μόνο μέσα στον Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

«Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιηθεί από όλους μας είναι ότι η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών, εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται».

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό.

«Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα» συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε και εξήγησε πως στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αποδίδουν

Η κα. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.

Ακόμη, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αποδίδουν και σημείωσε πως «πρέπει να ισωπεδώσουμε την καμπύλη».

«Υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου 400 την ημέρα».

Πηγή: cnn.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα