Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η εικόνα του δρόμου της Μεσαράς, καθώς η καθίζηση βαθαίνει.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες, για ένα τέτοιο ζήτημα που είναι σοβαρό, καθώς η κίνηση στο δρόμο είναι μεγάλη. «Γνωρίζουμε ότι μετά το ΒΟΑΚ, είναι ο δεύτερος δρόμος σε κίνηση, είναι ένα θέμα που πρέπει να τάχιστα να εξετάσουμε και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε, μέσα από συντονισμένες και ασφαλείς ενέργειες. Είναι ένα φαινόμενο που είναι απρόβλεπτο, γιατί εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί τίποτα. Δεν είχαμε ενδείξεις για τα θέματα ευστάθειας του εδάφους στο σημείο. Σημασία έχει ότι η περιοχή έχει πολλά νερά, οι επιχώσεις που έγιναν στο σημείο δημιούργησαν μια μικρή λεκάνη στην οποία έχει συσσωρευθεί το νερό και γίνεται η ολίσθηση, η καθίζηση του επιχώματος και δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Το φαινόμενο είναι δυναμικό και θέλω να πω ότι εμείς πιστεύουμε και περιμένουμε να μην έχει επιδείνωση. Δράσαμε άμεσα, και το υπουργείο με την κάθοδο του κ. Καρνέση, που είδε τι γίνεται, είναι ότι θέλει και από την πλευρά του, να τρέξουμε τάχιστα τις διαδικασίες fast track, ώστε να αποκαταστήσει το φαινόμενο γιατί ξέρουμε όλη τη σημαντικότητα του δρόμου».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη, οι μελέτες ξεκίνησαν το 1995 μέχρι το 2000 και είχαν πολλές γεωτεχνικές και γεωλογικές έρευνες. «Αυτό είχε να κάνει με τις σήραγγες, τις γέφυρες, τα πρανή, τα σημεία που έγιναν οι επιχωματώσεις. Δεν έγινε, είναι μικρά τμήματα αυτά, γι’ αυτό όταν εκπονήθηκαν οι μελέτες, δεν δόθηκε έμφαση σε αυτό. Είναι ένα φαινόμενο, βιώνουμε την κλιματική αλλαγή και καθημερινά βλέπουμε φαινόμενα σε διάφορα επίπεδα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι παρακολουθούμε γεωλογικά το φαινόμενο αλλά και όλη την έκταση του δρόμου. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε κάποια τμήματα και να αποκατασταθεί η ζημιά. Θέλω να πιστεύω γιατί ήδη έχουμε ενδείξεις, έχουμε κάποια αποτελέσματα ερευνών, γιατί αμέσως εγκαταστήσαμε μελετητές, έχουμε τη συνδρομή και καθηγητή από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που συμβουλευόμαστε μαζί με τα στελέχη μας και σε συνεργασία με το υπουργείο, πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».
Ο κ. Παπαδογιάννης διευκρίνισε πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία όσον αφορά τα κονδύλια ωστόσο το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει σε επαφές που έχουν γίνει, ότι δεν τίθεται ζήτημα χρηματοδότησης. «Είναι ασφαλισμένη, υπάρχει τρόπος και διαδικασία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορέσουμε να μην επιδεινωθεί το φαινόμενο, να παραμείνει με τις ενέργειες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, στην κατάσταση την υφιστάμενη ώστε να προχωρήσουμε σε τεχνικές λύσεις που θα βοηθήσουν σταδιακά στην αποκατάσταση».
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδογιάννης επεσήμανε πως στο τραπέζι της σκέψης του ΟΑΚ, είναι το θέμα μιας μικρής παραλλαγής. «Μιας μικρής παράκαμψης ώστε να διευκολυνθεί αυτός ο δρόμος και αυτό θέλω να πιστεύω ότι αν δεν έχουμε εξελίξεις, θα γίνει σύντομα, για να εξυπηρετήσει τους οδηγούς των Ι.Χ. Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να μιλήσουμε για διέλευση βαρέων οχημάτων. Θέλω να πιστεύω ότι αν συνεχίσει και σταθεροποιηθεί και με τις ενέργειες που θα κάνουμε, άμεσα τότε θα δοθεί αυτή η δυνατότητα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς του οδοστρώματος, με τεχνικά έργα σημαντικά».