Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή μαθημάτων από τους εργαζομένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης «Πάω Μπροστά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, οι 121.165 εργαζόμενοι – από τους συνολικά 150.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα – που έχουν ήδη ενταχθεί στο μητρώο ωφελουμένων της αρχικής φάσης της δράσης μπορούν πλέον να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, με ένα κλικ εδώ και πατώντας στον σύνδεσμο «Επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης από τους Εργαζόμενους Ωφελούμενους».
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές τους, παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) και κατόπιν θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης.
Κάθε εργαζόμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της επιλογής του και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ.
Σημειώνεται πως σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, η ΔΥΠΑ προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.
Ενδεικτικά, οι επιλογές περιλαμβάνουν:
- βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου,
- social media marketing και διαχείριση e-shop,
- data analytics,
- εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης,
- logistics και
- υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους με ένα κλικ εδώ.
Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά»
Πρόκειται για το πρόγραμμα κατάρτισης των ΚΕΔιΒιΜ των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ: «Προγράμματα Αναβάθμισης Δεξιοτήτων και Επανακατάρτισης Εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις Ψηφιακές και Πράσινες Δεξιότητες», της Δράσης 16913: «Νέα Στρατηγική για τη Δια Βίου Μάθηση & το Εθνικό Σύστημα Αναβάθμισης Δεξιοτήτων, Sub2: Οριζόντια Προγράμματα Αναβάθμισης Δεξιοτήτων για Στοχευμένες Πληθυσμιακές Ομάδες (Horizontal Upskilling/Reskilling Programs to Targeted Populations)».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης που υλοποιείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), προσφέρεται επιδοτούμενη κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, η οποία οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.
Στόχος της δράσης είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.